Svijet     | 30.03.2021. 15:01 |

Ukrajina poručila da povećanje ruskih snaga na granici prijeti njenoj sigurnosti

FENA Internet

KIJEV, 30. marta (FENA) - Rusija povećava prisustvo oružanih snaga u blizini ukrajinskih granica što predstavlja opasnost po sigurnost zemlje, rekao je u utorak ukrajinski vrhovni zapovjednik Ruslan Homčak optužujući Moskvu da vodi "agresivnu politiku" prema Kijevu.

U primjedbama parlamentu, Homčak je također optužio promoskovske separatiste za sistemsko kršenje prekida vatre u sukobu na istoku Ukrajine dogovorenom u julu 2020. godine.

Ukrajina i Rusija su okrivile jedna drugu za porast nasilja u sukobu, za koji Kijev navodi da je od 2014. uzrokovao smrt 14.000 ljudi, javlja Reuters.

Vladine snage i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja, a zakonodavci kažu da je do sada ove godine ubijeno 26 ukrajinskih vojnika, uključujući četvoricu snajperista prošle sedmice.

- Ruska Federacija nastavlja agresivnu politiku prema Ukrajini - rekao je Homčak parlamentu.

Homčak je rekao da su se ruske trupe iz različitih regija okupljale u blizini granica Ukrajine pod izgovorom održavanja borbene spremnosti i priprema za vježbe, "provodeći postepeno povećanje trupa u blizini državne granice Ukrajine".

Dodao je da Moskva stavlja 32.700 vojnika na Krimu, anektiranom od Rusije 2014. godine, dok njeni oficiri zapovijedaju 28.000 separatističkih vojnika smještenih na privremeno okupiranim teritorijama na istoku Ukrajine.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju za slanje trupa i teškog naoružanja kao podršku separatistima. Moskva kaže da pobunjenicima pruža samo političku i humanitarnu podršku i kaže da su Rusi koji se bore u Ukrajini dobrovoljci.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta