Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 17:00 |

Novalić: Vakcine su i stvar geopolitike

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. marta FENA - Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o nabavci vakcina u FBiH, u obraćanju zastupnicima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da se na tome radi danonoćno, od 25. februara, da njemu nije problem raditi, maltene 24 sata dnevno ako treba, ali da i laici mogu vidjeti da veleprometnici 'ne igraju dok roba ne postane komercijalna'.

Vakcine su i stvar geopolitike, kazao je između ostalog premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Ad-hoc tijelo koje je ranije formirala Vlada FBiH nije ukinuto, potvrdio je Novalić, pa je to tijelo između ostalog predložilo direktne kontakte s ambasadama te nabavku vakcina AstraZeneca iz Indije skupa s regionalnim zemljama.

- Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 vakcina. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija - Novalićeve su riječi.

I za nabavku vakcina Sputnik V poslani su potrebni papiri, ostvaren kontakt s ruskim ambasadorom, a od njega je uslijedila diplomatska nota ka Ruskom fondu. S druge strane, s federalnog nivoa je zamoljen i predsjedavajućiI Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija da i on pošalje autorizaciju.

U vezi s nabavkom vakcina Pfizer je kontaktirano s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i Washingtonom.

- Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način - rekao je Novalić i dodao da ipak nema odustajanja ni od tih vakcina.

Proces nabavke kineskih vakcina je pokrenut, međutim, oni imaju najkomplikovanije procedure, zbog čega je predsjedavajući Vijeća ministara BiH zamoljen da i on djeluje pismom namjere.

Novalić obaćeva da će federalni nivo preduzeti sve potrebne korake u situaciji kad proizvođači  tretiraju državni nivo kao potreban u ovom procesu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta