Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 18:15 |

Predstavnički dom FBiH - Hitno uputiti dio planiranog budžetskog novca zdravstvu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj online sjednici je zaključkom obavezao Federalnu vladu da od budžetskih 60 miliona KM, planiranih za ovu godinu kao podrška zdravstvenim ustanovama u FBiH, najmanje pola tog iznosa uputi hitno ovim ustanovama radi nabavke lijekova potrebnih u liječenju pacijenata od COVID-a te za nabavku zaštitnih sredstava.

Ovakav zaključak inicirali su zastupnici Demokratske fronte, kao i sljedeći, također izglasani zaključak, da pacijenti s transplantiranim organima, njih 340 u FBiH, kao i dijalizni bolesnici, budu u prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv COVID-a u FBiH. Ovaj zaključak je 'pojačan' i prihvaćenim prijedlogom zastupnice Amele Kuskunović  da navedeni pacijenti dobiju Pfizer vakcinu.

Na priiedlog Socijaldemokratske partije BiH, u cilju ublažavanja posljedica pandemije u FBiH, na sjednici je zaključeno i da  Federalna vlada treba za tri dana da uspostavi efikasan sistem registracije građana zainteresiranih za imunizaciju.

Jednim od zaključaka izglasanih također na prijedlog SDP-a, Federalna vlada je obavezana i da uspostavi neposrednu kontrolu cijena i marži u FBiH na životne namirnice i higijenske artikle, kao i da budu ograničene cijene testova za dijagnostiku zaraze koronavirusom.

SDP je predložio, a Predstavnički dom izglasao i ograničenje marže na naftne derivate - onima koji ih prodaju poljoprivredi na 0,6 KM, a trgovcima koji prodaju derivate ostalima na 0,30 KM.

U cilju ublažavanje nedaća izazvanih pandemijom, zaključeno je također da Vlada Federacije BiH treba sedmično da izvještava Predstavnički dom o realizaciji zaključaka iz njene nadležnosti.

Sjednica Doma je u toku, nastavljena je preostalim tačkama dnevnog reda.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta