Svijet     | 31.03.2021. 12:10 |

Al-Tani: Katar daje najveći prioritet suzbijanju terorizma

FENA Agencije

DOHA, 31. marta (FENA) -  Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Tani izjavio je da Država Katar daje najveći prioritet suzbijanju terorizma.

Po njegovim riječima, Katar je aktivan partner u međunarodnoj saradnji u sučeljavanju s terorizmom na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Nastavit će, dodaje. obavljati svoju ulogu aktivnog partnera u međunarodnoj zajednici za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti i lokalnu borbu protiv pojave terorizma sudjelujući u svim međunarodnim i regionalnim naporima u tom pogledu. Najavio je i nastavak humanitarne podrške koju pruža u cilju obnavljanja stabilnosti u pogođenim područjima u Siriji i Iraku.

Obraćajući se na virtualnom sastanku ministara Globalne koalicije za poraz ISIS-a šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani rekao je da terorizam i dalje predstavlja veliku prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, napominjući da uspjeh Globalne koalicije za poraz ISIS-a, posebno u Iraku i Siriji, odražava posvećenost međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma.

Naglasio je i potrebu da se nastavi suzbijati prijetnja koju predstavljaju strani teroristički borci i da ih se reintegrira u zajednice, kako bi se održao uspjeh napora koalicije u borbi protiv terorizma, napominjući da nije moguće zadržati pozitivan zamah u borbi protiv terorizma bez rješavanja njegovih stvarnih uzroka, okončanja oružanih sukoba i jačanja međunarodne i regionalne saradnje u tom pogledu.

Zamjenik katarskog premijera i ministar vanjskih poslova te zemlje najoštrije je osudio trenutnu situaciju u Mozambiku i brutalne napade ISIS-a koji prijete stabilnosti Afrike, napominjući da je to podsjetnik da ISIS ostaje globalna prijetnja.

On se zahvalio američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu i zamjenici belgijskog premijera i ministrici vanjskih poslova Sophie Wilmes na domaćinstvu ovog važnog sastanka koji dolazi usred tekućih izazova pandemije koronavirusa (COVID-19), napominjući da održavanje sastanka potvrđuje odlučnost međunarodne zajednice da nastavi zajedničke napore u okviru Globalne koalicije za poraz ISIS-a.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta