Svijet     | 31.03.2021. 13:37 |

Kineski naučnik Liang : Peking je podijelio sve podatke o koronavirusu s WHO

FENA Internet

PEKING, 31. marta (FENA) – Visoki kineski zdravstveni zvaničnik izjavio je u srijedu da nema činjenične osnove za optužbe da Kina nije podijelila podatke s istražiteljima koje je imenovala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  kako bi istražili korijene koronavirisa.

Nakon zvanične objave zajedničke studije o porijeklu koronavirusa Kine i WHO u utorak, generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je Kina uskratila podatke međunarodnim istražiteljima tokom  njihovog obilaska Wuhana, gdje je koronavirus prvi put identifikovan.

Liang Wannian, koji je bio koautor zajedničke studije, izjavio je, međutim, da su međunarodni i kineski istražitelji imali pristup istim podacima tokom istrage i da su tvrdnje o uskraćivanju pristupa netačne.

- Naravno da, u skladu s kineskim zakonom, neki podaci ne mogu biti uzeti ni fotografirani, ali kada smo zajednički analizirali u Wuhanu, svako je mogao vidjeti baze podataka, materijale – sve je to obavljeno zajednički – kazao je.

Liang je također odbacio pritužbe da je objava izvještaja redovno odgađana, naglašavajući da je  „svaki naučni podatak, svaki zaključak, svaka informacija“ trebao biti verifikovan od obje strane prije nego što bi mogao biti objavljen.

- Tokom istrage, uvijek smo se pridržavali principa „kvalitet prije svega“ – kazao je Liang, čelnik komisije eksperata za COVID-19 koju je uspostavila kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Liang je također izjavio da je kineski dio zajedničkog istraživanja dovršen i da svijet sada treba dodatno razmatrati potencijalne prve slučajeve zaraze izvan Kine u narednoj fazi svog istraživanja porijekla pandemije, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'