Bosna i Hercegovina     | 31.03.2021. 13:20 |

SDA: Ogovornost za neusvajanje u roku budžeta USK je na aktuelnoj vlasti

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 31. marta (FENA) - Predstavnici Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj konferenciji za novinare konstatirali su da odgovornost za neusvajanje budžeta u predviđenom zakonskom roku isključivo snosi trenutni saziv Kantonalne vlade, odnosno aktuelna skupštinska većina koju predvodi Stranka demokratske aktivnosti (A SDA).

"Svi znamo da danas ističe predviđeni zakonski rok za usvajanje budžeta USK-a, a mi nemamo ni informaciju kada bi mogla biti sjednica. Odgovornost za ovu situaciju i neizvjesnost za sve budžetske korisnike, snose isključivo oni koji su na vlasti.  Moram reći da mi uopšte nismo vidjeli Prijedlog budžeta i vjerujem da niko ne bi glasao za nešto što nije vidio. Čini mi se da ovdje nije problem budžet, nego međusobni odnosi ljudi na vlasti, kombinatorike i interesi oko rekonstrukcije Vlade USK. Mi smo uprkos svemu spremni razgovarati i tražiti adekvatna rješenja, jer nam je zbog svih budžetskih korisnika i općenito života u ovom dijelu BiH u interesu prevazilaženje ove situacije", izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK Jasmin Musić.

Članovi Stranke demokratske akcije kritikovali su i višemjesečno neodržavanje skupštinskih sjednica, kazavši da je iza njih više od dvije godine apsolutnog nerada.

"Ovo je saziv Skupštine koji se najmanje sastajao u historiji Unsko-sanskog kantona, što je najbolji pokazatelj nerada i neefikasnosti Kantonalne skupštine i vlade u ovom mandatu. Ako uzmemo u obzir da ove godine nismo ni imali sjednicu, te sve što smo u prethodnom periodu donosili i radili, onda se to sve zaista može okarakterizirati apsolutnim neradom. Pored toga svega, posljednjih dana svjedočimo intenzivnom medijskom pritisku članova Vlade ili nekoj vrsti prebacivanja krivice na opoziciju, što je apsurdno", riječi su skupštinskog zastupnika Nijaza Hušića.

Zastupnici Zinaida Hadžić i Hadis Jusić naglasili su i kako je kreiranje rekordnog Prijedloga budžeta u iznosu većem od 235 miliona KM po njihovom mišljenju potpuno nerealno, s obzirom na ekonomske i sve druge posljedice pandemije koronavirusa, te da se nadaju kako je povećanje u odnosu na Nacrt budžeta u interesu građana, a ne zbog podmirivanja stranačkih dogovora.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije