Regija     | 31.03.2021. 14:17 |

Hrvatska - Nove mjere za prelazak preko državne granice

FENA Agencije

ZAGREB, 31. ožujka (FENA) - Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u srijedu nove epidemiološke mjere na području Hrvatske, koje će vrijediti do 15. travnja, a uključuju zabranu treniranja u zatvorenim prostorima, ograničenje rada dječjih igraonica u zatvorenom i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice.

Uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima te se privremeno zabranjuje i ograničava prelazak preko hrvatske granice.

Vrijede i potvrde o ruskom i kineskom cjepivu

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju, uključujući i rusko i kinesko cjepivo, ili potvrdom o preboljenju bolesti koja će vrijediti 180 dana, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Prelazak granice uređen je zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca. "S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku", kazao je Božinović.

"Strože mjere uvodimo dobrim dijelom na prijedlog županijskih stožera, što se pokazalo kao dobar pristup jer je vidljivo da su stožeri po županijama puno aktivniji i fokusirani na stanje na svom području nego ranije", istaknuo je.

Uz odluke na nacionalnoj razini, Nacionalni stožer donio je i dvije odluke na regionalnoj razini, za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županijia, koja bilježi veliki porast broja oboljelih, uvodi se obvezno korištenje maski na otvorenom s povećanim protokom ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, a rad kafića ograničava na 20 sati, dok se hrana i piće mogu služiti samo na otvorenom. Također, škole stranih jezika ponovno prelaze na online nastavu.

Božinović je najavio je i mogućnost pooštrenja mjera s obzirom da epidemiološka situacija nije dobra.

Ako broj zaraženih nastavi rasti uvest će se strože mjere

"Danas imamo ozbiljan skok i ne možemo zanemariti da se kod nas može ponoviti scenarij koji je u zemljama oko nas. Dat ćemo nekoliko dana ovim mjerama, ali ako stope budu zabrinjavajuće morat ćemo ići s novim mjerama", poručio je.

Odluke stupaju na snagu sutra i vrijedit će do 15. travnja, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'