Bosna i Hercegovina     | 31.03.2021. 15:16 |

Podržan budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. u iznosu od 48.817.800 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo jednoglasno je podržalo budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 48.817.800 KM, sa Odlukom o njegovom izvšenju, na današnjoj radnoj sjednici koja je održana putem on-line platforme.

Budžet je prije svega kapitalni i razvojni, njime je obuhvaćeno najviše kapitalnih projekata, odnosno rješevanja problema komunalne infrastrukture na prostoru općine Novi Grad, izdvojena su značajna sredstva za podršku privredi, socijalnim i boračkim kategorijama. 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zahvalio je Općinskom vijeću na jednoglasnoj podršci usvajanja budžeta za ovu godinu, prvog koji je usvojen u ovom mandatnom periodu, istakavši značaj da je budžet usvojen na ovaj način, i da dobije široku podršku u samoj njegovoj realizaciji.

- Nadam se da će naš budžet biti jedan motor razvoja koji će privlačiti sve druge u našu općinu. Jedan ovakav pristup usvajanja budžeta po mom mišljenju će doprinijeti da se Općina razvija u mjeri u kojoj to ona može samostalno, u okviru sistema u BiH koji nije pogodan za razvoj zbog velikog broja institucija, neriješenog zakonodavstva i svega drugog što nas u tome ometa - kazao je Efendić.

Pozvao je predstavnike svih klubova koji su imali određene amandmane da se uključe i prate njihovu realizaciju bez imalo zadrške prema službama i pomoćnicima, te je pozvao pomoćnike da vijećnicima budu na raspolaganju i pravovremeno ih informišu o realizaciji svih projekata koji su se našli u ovom budžetu.

Najveći dio sredstava 11.870.000 KM planiran je za realizaciju Programa izgradnje investicionog i tehničkog održavanja komunalne infrastrukture, za saobraćajnice, vodvodnu i kanalizacionu mrežu, javnu rasvjetu. Izdvojena su i sredstva za uređenje trgova, zatvaranja Bulevara branilaca Dobrinje za motorni saobraćaj, i trgova na Alipašinom Polju. To su projekti koji mijenjaju uslove života u Novom Gradu, zbog kojih se i dalje ljudi doseljavaju u tu općinu.  

Kao i u prethodnim i u ovogodišnjem budžetu Općine planirana su sredstva za učešće u izgradnji i rekonstrukciji primarnih saobraćajnica koje se grade u saradnji sa Direkcijom za puteve KS. 1.600.000 KM planirano je za dovršetak IX transverzale, dok je 2.210.000 KM izdvojeno za dovršetak rekonstrukcije i proširenja dijela ulice Džemala Bijedića od IX transverzale do preduzeća "Gras".

U ovoj godini planirana su sredatva za početak izgradnje oborinske kanalizacije na prostoru mjesnih zajednica "Dobroševići" i "Reljevo", u ulicama Mihaljevska, Ranovačka i Paljevska. To je prostor gdje nije riješeno pitanje kanalizacione mreže, ni recipijenta i prečistača koje bi trebao riješiti Kanton, međutim Općina je krenula sa tim projektom koji će značiti početak rješavanja velikog problema otvorenih kanala, koji sada teku pored saobraćajnica i kroz naselja i predstavljaju higijensko - epidemiološki problem za ta naselja.

Kada je u pitanju Program direktne podrške privredi i zapošljavanju planirano je 1.950.000 KM, za program podrške obrazovanju 2.427.000 KM, podrške razvoju kulture, sporta i rekreacije na prostoru općine Novi Grad 4.051.000 KM, dok je za podršku boračkoj populaciji 1.182.000 KM, a za program socijalne zaštite 1.159.000 KM, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta