Bosna i Hercegovina     | 31.03.2021. 16:07 |

Reagiranje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom medijskih napisa o razlozima neusvajanja njenog izvještaja o radu za period 01.07 - 31.12.2020. godine od Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a radi pravovremenog, potpunog i objektivnog informisanja javnosti.

- Udjeli u pravnim licima UMAX GROUP d.o.o. Sarajevo - benzinska pumpa, Emiran d.o.o. Sarajevo i Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo - hoteli su Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu povjereni Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, osnovni zadatak Agencije prilikom upravljanja privrednim društvima pod privremenom mjerom osiguranja jeste da ih održi u radu, u smislu da ista posluju u skladu sa zakonskim normama, da obaveze prema povjeriocima i državi budu redovno servisirane, čime se stvaraju ekonomski uslovi za nastavak poslovanja, te da održi vrijednost privremeno povjerene imovine Agenciji na upravljanje.

- S tim u vezi, u svrhu očuvanja vrijednosti i staranja o zaštiti interesa vlasnika imovine, savjesnih držalaca i lica kojima je u skladu sa Zakonom oduzeta imovina, a koji su povjereni Agenciji na upravljanje, samim tim i interesa Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija je poduzela sve mjere prema pravilnom usmjeravanju resursa privrednih društava, s ciljem da privredna društva posluju pozitivno i u skladu sa zakonskim propisima - podsjećaju iz Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Istovremeno, pojašnjavaju da ova agencija nije u svom izvještaju o radu detaljno predstavila bilanse poslovanja privrednih društava iz razloga što se ti podaci dostavljaju Federalnoj informativnoj agenciji.

- Naime, Federalna informativna agencije na svojoj stranici objavljuje godišnje obračune svih privrednih društava (obaveza privrednih društava je da na kraju svake godine dostavi godišnje obračune FlA-i), pa tako i privrednih društava kojima upravlja Agencija - navodi se.

Kako je u ovom izvještajnom periodu i dalje na snazi bila privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom izrečena Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, iz Agencije ističu da "bi bilo zaista neprofesionalno prejudicirati ishode krivičnih postupaka u kojima se postupa i po odredbama Zakona, te da kompletna primjena istog od  tužilaštava i sudova prati svoj jedan prirodni tok, kako od izricanja privremenih mjera osiguranja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, tako i u konačnici do izricanja pravosnažnih presuda o trajnom oduzimanju iste imovine".

U tom kontekstu napominju da Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, između ostalog, postupa u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, te da u skladu sa odredbama tog zakona svaka fizička i pravna osoba ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom Agencije.

Kada su u pitanju privremeno oduzeta motorna vozila koja su rješenjima nadležnih sudova povjerena Agenciji na upravljanje, iz ove agencije navode da nakon što nadležni sud donese rješenje o mjeri osiguranja koja sadrži i mjeru privremenog oduzimanja imovine, staranje o imovini preuzima Agencija.

- Agencija nakon preuzimanja, vrši procjenu imovine, te dostavlja povratnu informaciju sudu koji je donio takvo rješenje. Istovremeno, Agencija donosi odluku koji je najbolji način čuvanja i upravljanja privremeno oduzetom imovinom, odnosno koji je najbolji način da se očuva njena vrijednost. Kada su u pitanju motorna vozila, Agencija je do sada u najvećem broju slučajeva skladištila motorna vozila - navodi se.

S tim u vezi Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom podsjeća da je imala problem skladištenja motornih vozila jer je na raspolaganju imala samo jedno skladište u Rakovici koje je bilo nedostatno i za ovako mali broj vozila.

- Međutim u izvještajnom periodu Agencija je uspjela riješiti i taj problem (što je i navedeno u izvještaju o radu), te je na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sklopila Ugovor o zakupu zatvorenog skladišnog prostora u krugu Tehničkog remontnog zavoda Hadžići d.d. u Hadžićima ukupne površine 200 metara kvadratnih - podsjećaju iz Agencije.

Dodaju da jedan od problema sa kojim se susreće Agencija od samog osnivanja jeste i problem čuvanja privremeno oduzetih motornih vozila.

- Samim skladištenjem, odnosno čuvanjem motornih vozila, postavlja se pitanje svrhe određivanja mjere osiguranja privremenog oduzimanja motornog vozila, naročito uzimajući u obzir činjenicu da motorna vozila svakim danom, bez obzira na korištenje ili nekorištenje gube na svojoj vrijednosti - navode iz Agencije.

Nadalje, preciziraju da član 17. stav (2) tačka b) Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH propisuje da sud u pogledu pokretnih stvari može odrediti mjeru - zabrana osumnjičenoj, optuženoj ili povezanoj osobi da otuđi, sakrije, optereti ili raspolaže pokretnom imovinom, oduzimanjem i povjeravanjem tih stvari na čuvanje Agenciji.

- U kontekstu motornih vozila predmetna mjera se upisuje u Registar motornih vozila koji se vodi u nadležnom Ministarstvu unutarnjih poslova, pa je samim tim onemogućeno raspolaganje istim, odnosno isto se ne može prenijeti na treća lica, tj. ne može se izvršiti prijenos vlasništva, niti registracija motornog vozila sve dok je navedena mjera na ovaj način upisana u predmetni registar. Dakle, suština određivanja predmetne mjere ogleda se u činjenici da se istom nastoji zaštititi potraživanje Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, odnosno u kontekstu motornog vozila suština je očuvati njegovu vrijednost koju je imalo u momentu oduzimanja. Međutim, postavlja se pitanje ostvaruje li se 'samim čuvanjem motornog vozila' svrha mjere osiguranja iz člana 16. Zakona pojašnjavaju iz Agencije.

Usto navode da je dosadašnja praksa pokazala da će motorna vozila bez obzira na to jesu li korištena ili su bila samo uskladištena, kroz određeni period izgubiti na svojoj vrijednosti, te dodaju da je u tom smislu, a uzimajući u obzir mogućnost povrata vlasnicima oduzete imovine, ekonomičnija je opcija mogućnost prodaje tog motornog vozila i čuvanje tako dobijenih novčanih sredstava na posebnom računu Agencije do okončanja krivičnog postupka, nego da predmetno vozilo bude samo uskladišteno, naročito uzimajući u obzir dužinu trajanja krivičnog postupka.

U tom smislu, kako iz Agencije navode, ukoliko sud odluči da se predmetno vozilo vraća vlasniku, vratit će mu se dobijeni iznos od prodaje, a u slučaju da se vozilo ne proda, sasvim je sigurno da će vlasnik tražiti odštetu u novcu zbog umanjenja vrijednosti njegovog vozila kroz period u kojem je bilo oduzeto, te samim time se dodatno opterećuje Budžet Federacije Bosne i Hercegovine.

- Kako je Agencija u 2020. godini započela aktivnosti oko izrade Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom FBiH, jedna od izmjena će se odnositi i na Modalitete upravljanja privremeno oduzetom imovinom (mogućnost prodaje, najma i davanja na korištenje privremeno oduzete imovine) prvenstveno motornih vozila, čime bi smo onemogućili propadanje takve imovine, odnosno gubljenje njene vrijednosti, što postoji u mnogim državama članicama Evropske unije, a ista je predviđena i čl. 10. Direktive 2014/42/EU Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o zamrzavanju i oduzimanju predmeta i imovinske koristi ostvarene krivičnim djelima u Evropskoj uniji - navode iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo