Bosna i Hercegovina     | 01.04.2021. 07:46 |

U BPK do kraja sedmice očekuju još 170 doza vakcine AstraZeneca

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. aprila (FENA) - Među hiljadama građana iz BiH koji su se vakcinisali protiv koronavirusa u susjednoj Srbiji su i brojni građani Goražda. U kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju da će tačan broj biti poznat tek nakon što se prijave i dostave dokaze svojim matičnim porodičnim ambulantama, što im je obaveza.

Goraždanka Dženana Šalo sa svojom porodicom posljednji vikend u martu iskoristila je za odlazak u Srbiju kako bi se vakcinisala protiv koronavirusa. Kako kaže, presudna u toj odluci bila je tužna bh. realnost u kojoj se ne zna kada će u našoj državi vakcine biti osigurane za sve građane.

- Činjenica je da jako sporo dolaze vakcine, što u naš kanton što u državu BiH i mene je bilo strah za oca, jer ovaj treći val je agresivan. Svakodnevno idem na posao i bilo me je strah da nešto ne donesem, jer otac ipak spada u rizičnu kategoriju, 67 mu je godina. Maksimalno se čuva ali ja ne mogu spriječiti da mu ne daj Bože donesem infekciju. Da ne bismo morali čekati godinu ili ne znam ni koliko već, odlučili smo se da idemo za Beograd - pojašnjava Šalo.

Smatra da će, prije ili kasnije, svi građani biti prinuđeni da se vakcinišu te ocjenjuje da je svaka vakcina bolja, nego nijedna.

- To je ono što nam struka preporučuje i nemam razlog da ne vjerujem tome, ne mogu ja biti pametnija, nego svi znanstvenici na svijetu. U Beograd smo išli ja, otac, brat njegova supruga i njegov badžo. Brat se nije uspio vakcinisati jer je tek prebolovao koronu, otprilike prije mjesec i po dana i ima mnogo antitijela, tako da mu je doktorica u Beogradu preporučila da to obavi za oko šest mjeseci. Od svih članova porodice, jedino sam ja imala, ako se to može nazvati nus pojavom, bol u ruci i malaksalost koja je trajala samo jedan dan - ističe ona.

Dodaje da nema dilema ni kada je riječ o revakcinaciji koju je potrebno obaviti, u ovom slučaju za AstraZenecu, jer je kaže sve jasno precizirano.

Koliko se građana BPK Goražde vakcinisalo u Srbiji još nema podataka i kako napominju u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo, to će se znati tek nakon što se prijave u svoj matične porodične ambulante, kako bi se ti podaci unijeli u njihove zdravstvene kartone.

- Zvaničan broj vakcinisanih osoba u BPK posredstvom kantonalnog Zavoda iznosi 184, dok se do kraja sedmice očekuje još 170 doza vakcine AstraZeneca i nastavlja se vakcinisanje po prioritetima. Prema podacima ove ustanove, u BPK ima oko 5.000 hroničnih bolesnika, dok se za vakcinaciju prijavilo manje od 1000, a oni se mogu prijaviti i dalje putem telefona u svoje matične ambulante kao i osobe starije od 65 godina - ističe direktorica Zavoda Medina Bičo.

Navodi da će naredni prioritet za vakcinaciju biti uposlenici u javnom sektoru, policija, uposleni u obrazovanju te medijski radnici koji se takođe trebaju prijaviti u svoje ambulante.

- Kada bi mogla početi masovna imunizacija u BPK još se ne zna jer to zavisi od dinamike obezbjeđenja vakcina, a pod uslovom da one dođu, to bi se moglo desiti polovinom godine. Od količine vakcina koje BiH nabavlja putem mehanizma Covax, BPK Goražde planirano je 5000 doza - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.         

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo