Bosna i Hercegovina     | 31.03.2021. 15:17 |

Ramić potpisao ugovore podrške projektima važnim za Srebrenicu (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SREBRENICA, 31. marta (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas u Srebrenici s predstavnicima Humanitarne organizacije MFS EMMAUS i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Potpisan je ugovor o podršci aktivnostima Humanitarne organizacije MFS EMMAUS, a ministar Ramić obišao je i lokaciju na kojoj je u toku izgradnja centra koji je namijenjen za stare i nemoćne osobe s područja opštine Srebrenica.     

Pomoćnik direktora MFS EMMAUS Elmedin Škrebo zahvalio je za tu, još jednu u nizu, pomoć što je imaju od resornog federalnog ministarstva, preciziravši da se radi o donaciji vozila koje će koristiti za realizaciju Projekta nazvanog 'Ljubav za majke Srebrenice'. Tako će im biti omogućeno da ih češće posjećuju i razgovaraju sa tim majkama što je njima, kako je kazao, najviše i potrebno.

-Briga o njima bit će zaokružena u kompleksu centra, kad bude završen. Nadamo se da će to biti što prije. Ne sumnjamo da ćemo, uz podršku donatora i prijatelja, završiti ono što smo započeli - naglasio je. Kako je kazao, po visini iznosa i količini podrške značajan je udio Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica tom projektu.

Precizira da to ministarstvo dijelom finansira apartmane koji će biti u okviru tog kompleksa, troškove za dio radova na uređenju dvorišta, dok je ambulanta ranije urađena i već se koristi za potrebe stanovništva Srebrenice i šire regije. Planiraju pokretanje i ambulante porodične medicine što također podržava federalno resorno ministarstvo.

- Osim podrške na ovom području, Federalno ministarstvo podržava određene projekte EMMAUS-a širom BiH i izvan njenih granica. Nije uvijek bitna samo materijalna komponenta, u toj podršci. Nama je važna i pozitivna reakcija za ono što radimo, to nam je motiv ali i referenca u komunikaciji sa drugim partnerima koji podržavaju naše projekte - kazao je.

Dodaje da MFS EMMAUS obilježava 22 godine rada, a današnji događaj svojevrstan im je poklon.

Resorni federalni ministar Edin Ramić istaknuo je plemenitu svrhu i namjeru da majke Srebrenice u kompleksu centra u izgradnji dobiju mogućnost za odmor, liječenje i pažnju koju, kako je kazao, nažalost nemaju u zdravstvenom sistemu širom entiteta Republika Srpska.

- Poznato je da postoje problemi u liječenju povratnika, u ovom dijelu Bosne i Haercegovine. Posebno je to u slučaju starijih osoba, onih koji su korisnici različitih vidova podrške Federalnog ministarstva za pitanje boraca. Zato je ovaj projekt bio potreban Srebrenici, drago nam je da radovi dobro idu - kazao je.

Najavio je nastavak podrške MFS EMMAUS-u u tom ali i u nekim njihovim drugim projektima.

Federalni ministar naglašava da je to ministarstvo, u posljednjih pet godina, u Srebrenicu investiralo oko osam miliona KM. Istim tempom planiraju i nastaviti. Za ovu godinu planiraju ulaganje oko pola miliona KM, samo u projekte Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.  

Glavni imam medžlisa IZ Srebrenica Damir Peštalić ističe da je za današnje posjete ministra Ramića potpisan ugovor za finansiranje dijela troškova izgradnje imamske kuće na Dobraku, koji je najistočniji džemat u našoj državi.

- U tom džematu imamo imama, nemamo još vakufsku kuću. Federalno ministarstvo je odobrilo 70 posto novca, ostalo će finansirati Medžlis tako da ćemo i u džematu Dobrak, koji je na granici sa Srbijom, imati vakufsku kuću što je važno. Drugi projekt koji smo potpisali je sanacija krova Islamskog centra u Srebrenici, koji prokišnjava. Federalno ministarstvo nam je izišlo u susret, pomoći će nam da zaštitimo objekt Islamskog centra koji ima važnu ulogu u Srebrenici i generalno u Podrinju - naglasio je.

Efendija Peštalić se nada da će biti dovoljno snage, od onih koji to mogu, da podrže slične projekte i tako doprinesu stvaranju bolje budućnosti za taj grad koji je simbol stradanja u svijetu i naša svetinja.   

Podsjeća da su na tom području porušene 23 džamije, kao i Islamski centar i još toga. Dosad su uspjeli obnoviti skoro sve džamije, sagraditi Islamski centar, obnoviti dosta druge vakufske imovine. U tome su, kako je kazao, imali značajnu podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru današnje posjete Srebrenici, federalni ministar Edin Ramić položio je cvijeće i odao počast ubijenima u genocidu u Srebrenici, a susreo se i s predstavnicima Memorijalnog centra Potočari. Današnja posjeta još je i važnija jer je upriličena na 18. godišnjicu od prve dženaze žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Pogledajte https://fena.ba/video/5662

Preuzimite https://drive.google.com/drive/folders/1LDqRoXuWqAe5qh0qF_e6Gy9ydR1dW5Kx?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta