Bosna i Hercegovina     | 31.03.2021. 15:24 |

Krizni štab BPK-a predložio produženje online nastave i zatvaranje kladionica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 31. marta (FENA) -  Krizni štab ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), zbog složene epidemiološke situacije, danas je Vladi BPK predložio produženje postojećih mjera na još dvije sedmice. Između ostalog to podrazumjeva pruženje online nastave za još 14 dana, a predloženo je i zatvaranje kladionica na isti period.

Ministar zdravstva i predsjednik kriznog štaba Eniz Halilović naglasio je da je produženje mjera, jedina prava odluka.  

„Epidemiološka situacija u BPK-a i dalje je pogoršana i ukupno je aktivno zaraženih 387 osoba, što je veliki broj u odnosu na broj stanovnika na području BPK-a. Ono što nas najviše zabrinjava jeste da imamo sve veću potrebu za hospitalizacijom pacijenata u bolničkim uvjetima, i njih je ukupno 56 koje se nalaze na bolničkom liječenju, uglavnom situacija nije dobra. Uzimajući u obzir ranije preporuke i naredbe  koje su još uvijek na snazi predložili smo produženje na još 14 dana te dali preporuke za uvođenje još restriktivnijih mjera“ - kazao je Halilović

Dodao je da je iz izvjštaja kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, primjetno nepoštivanje mjera u sportskim kladionicama

  „Mi smo već i ranije predlagali na sjednicama kriznog štaba zatvaranje sportskih kladionica na period od 14 dana  i danas smo predložiti tu mjeru i nadam se da će Vlada donijeti još neke restriktivnije mjere“ - dodao je on.

Građanima je još jednom upućen apel da budu odgovorni prema sebi i drugima.

„Sama odgovornost ljudi pomaže zdravstvenim radnicima i ovom prilikom želim da uputim apel svima onim koji su bili sa zaraženim osobama da to prijave jer samo odgovornim ponašanjem puno će nam pomoći. Prema višim nivoima vlasti ponovo apelujemo da se konačno završi proces nabavke vakcina te izražavamo i jedno nezadovoljstvo brojem vakcina koje dobija naš kanton, jer mislim da je potrebno i da se mora obezbjediti više vakcina za BPK-a, s obzirom na epidemiološku situaciju i broj oboljelih“ - mišljenja je resorni ministar.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'