Bosna i Hercegovina     | 01.04.2021. 07:33 |

Forto: Kanton Sarajevo u direktnim pregovorima za nabavku vakcina

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Kanton Sarajevo u direktnim je pregovorima za nabavku vakcina protiv Covida-19, potpisani su sporazumi o zaštiti informacija i ne možemo davati bilo kakve detalje o tome, kazao je u izjavi za Fenu kantonalni premijer Edin Forto.

Nije mogao govoriti ni o tome koliko je izgledna nabavka vakcina, jer je kantonalnom nivou vlasti otežan pristup svjetskim proizvođačima.

- Ne mogu davati detalje o velefarmacijama i konkretnim vakcinama zbog potpisanog sporazuma o povjerljivosti. Tražimo minimalno 100.000 doza, a u ovoj fazi idealno bi bilo imati 200.000 - dodao je Forto.

Međutim, kako je naglasio, prema informacijama kojima raspolaže isporuke značajnih količina vakcina su ostvarive u junu.

- Inače, nama koji smo izveli ogroman broj pokušaja nabavke vakcina uvijek je zanimljiv način na koji razni dobavljači, pa čak i vlade, najavljuju vakcine 'za tri dana'. I mi bismo voljeli da je to moguće, ali realnost s kojom se Kanton susreće je malo drukčija - kazao je Forto.

Kanton Sarajevo zaprimio je do sada 2.100 doza Covishield AastraZeneca vakcine koje je Bosni i Hercegovini donirala Srbija, a također je zaprimljeno i 1.596 doza Pfizer vakcine, potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo.

Do sada je vakcinisano samo 2.100 zdravstvenih radnika, a ove sedmice vakcinacija zdravstvenih radnika će biti nastavljena Pfizer vakcinom.

Iz Zavoda su podsjetili da je u KS Plan vakcinacije napravljen još početkom godine i u skladu je s Planom vakcinacije Federacije BiH, a dostavljen je Ministarstvu zdravstva KS.

Istaknuli su da proces prijave stanovništva za vakcinaciju još nije ni započeo, jer zasad još uvijek nema dovoljno doza ni za prioritetne zdravstvene radnike i staračke domove za što će biti potrebno između oko 9.000 i 10.000 doza samo za te dvije prioritetne grupe.

Međutim, ove sedmice pokrenuta je aplikacija za prijave zainteresiranih za vakcinisanje protiv koronavirusa i do sada se prijavilo 15.000 građana. Dostupna je samo za one koji imaju zdravstveno osiguranje, odnosno elektronsku zdravstvenu knjižicu.

Kako je Feni kazao ministar zdravstva Haris Vranić, potrebno je da građani imaju nove knjižice, ali mnogi od njih ih nisu preuzeli iako su besplatne, a sve to potrebno je kako bi se sve uvelo u zakonske okvire.

Upozorio je i na uposlenike stranih organizacija koje ne uplaćuju zdravstveno osiguranje direktno Zavodu zdravstvenog osiguranja nego kroz platu uposlenicima daju naknadu što bi također trebalo promijeniti da bi i oni dobili knjižicu i bili u mogućnosti da se prijave za vakcinaciju.

Najavio je da će za neosigurane osobe Zavod posebno otvoriti liniju za prijavu tih građana, a svim porodičnim timovima i ljekarima bit će poslani spiskovi građana koji su stariji od 75 godina kako bi telefonski dogovarali termine za vakcinaciju.

Vranić napominje i da građanima za sada neće biti ponuđena mogućnost da se opredijele kojom vakcinom žele da se vakcinišu zbog manjka dostupnih vakcina.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo