Stranačke aktivnosti     | 01.04.2021. 07:59 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Posljednji u nizu napada SDA-ovih glasila na predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića odnosi se na osporavanje angažiranja savjetnika, koji će raditi i pružati podršku predsjedavajućem Ademoviću bez ikakve naknade.

Predsjedavajući Ademović je na međustranačkom sastanku gradskih vijećnika transparentno predstavio dva savjetnika, koji će mu u ličnom kapacitetu i bez ikakve naknade pružati savjetodavnu podršku, sa ciljem postizanja što kvalitetnijih prethodnih analiza prilikom predlaganja i donošenja odluka.

Stranačka glasila i njihovi sagovornici upitnih namjera, spinom i prešućivanjem činjenica pokušali su javnosti predstaviti da se savjetnici angažiraju u javnom angažmanu, što je formalno-pravno nemoguće.

Inače, sastanak je sazvan u svrhu relaksacije odnosa i ubrzanja procesa sazivanja nastavka i konačnog završetka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.

Posebno su interesantna spočitavanja gospođe MajevHadžihalilović, sekretara organa državne službe Grada Sarajeva, u vezi sa zakonitošću angažiranja savjetnika i dostupnosti službene dokumentacije.

Sa ciljem upoznavanja javnosti sa stvarnim namjerama predmetnih napada na predsjedavajućeg Ademovića, želimo podsjetiti da je gospođa Hadžihalilović od marta 2017. do famoznog angažiranja u Općini Trnovo na samo jedan dan, 29.1.2018. godine, obavljala funkciju savjetnika u Gradskoj upravi, kao i njene kolege Erna Čolić i Nedim Tvrtković. Podsjećamo, spomenuti su nakon samo jednog dana zaposlenja u Općini Trnovo ponovo vraćeni u Upravu Grada Sarajeva, i to na pozicije više od onih na koje su primljeni, jednodnevno, u Trnovu. Time je zloupotrijebljena i obesmišljena propisana procedura, te im je omogućena i dodatna finansijska korist.

U slučaju gđe Hadžihalilović, samo razlika u plati bila je oko 1.000,00 KM mjesečno.

Tada je odlazeći gradonačelnik zloupotrijebio svoj službeni položaj, omogućio finansijsku i druge koristi, čime je Budžet Grada oštećen za desetine hiljada KM.

Tvrdnje gđe. Hadžihalilović da je odlazeći gradonačelnik Skaka blagovremeno uskladio pravilnike sa zakonom iz 2016. godine koji onemogućava angažiranje savjetnika su notorna laž. To potvrđuje Zapisnik o inspekcijskom nadzoru iz jula 2018. godine iz kojeg se vidi da je u Pravilniku tada bilo sistematizirano pet radnih mjesta savjetnika. Jedno je bilo popunjeno. Tada je nezakoniti "transfer" iz Trnova već bio realiziran (januar 2018).

Također, u Odluci o platama i naknadama koju je Gradsko vijeće donijelo 2017.  i koja je još uvijek na snazi, propisani su platni razredi savjetnika gradonačelnika, dakle nakon donošenja Zakona.

Tek u drugoj polovini 2019. godini Skaka i jataci brisali su savjetnike iz Pravilnika, što se nikako ne može nazvati "blagovremenim", kako tvrdi gđa. Hadžihalilović.

Gospođi Hadžihalilović i njenim nalogodavcima smeta što će neko imati uvid u akte Gradskog vijeca? Jedan od principa rada organa državne službe je transparentnost i svaki bi građanin trebao imati uvid u sve donesene odluke, u svaki papir. Mi nemamo tajne koje krijemo od građana.

Vjerovatno se razlog spinovanja i napadi SDA-ovih glasila, gđe. Hadžihalilović, Skake i jataka na predsjedavajućeg Ademovića i Narod i  Pravdu krije upravo u tim tajnama, za koje su mislili da će ih vječito uspjeti skrivati od javnosti.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo