Bosna i Hercegovina     | 03.04.2021. 10:20 |

Otežan rad Roditeljske kuće, djeca od raka obolijevaju i u vrijeme pandemije (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" već niz godina pruža kvalitetnu psiho-socijalnu pomoć bolesnoj djeci i njihovim roditeljima za vrijeme, ali i nakon liječenja. Međutim, njihovi prohodi u 2020. godini opali su za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu - kazala je u razgovoru za Fenu sekretarka tog udruženja Jasna Vatreš.

Naglasila je da je proces liječenja djece oboljele od malignih oboljenja izuzetno težak i kompliciran te iziskuje ogromnu fizičku i psihičku snagu, kao i značajna materijalna sredstva.

Pojašnjava da održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost izlječenja, što je upravo i cilj Roditeljske kuće kojom upravlja to udruženje.

- Roditeljska kuća je otvorena u aprilu 2016. godine i nalazi se u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu. Oboljeloj djeci i njihovim porodicama predstavlja drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto na kojem bar na trenutak mogu zaboraviti na bolničko liječenje - pojasnila je Vatreš.

Do sada je u Roditeljskoj kući boravilo više od 150 porodica. 

- Svi trebamo da im pružimo podršku onakvu kakvu ta djeca i njihovi roditelji i zaslužuju - istakla je.

Iako je posljednju godinu sve u znaku pandemije, Vatreš smatra da se 'glas djece' oboljele od malignih oboljenja treba čuti cijele godine te da je potrebno skrenuti pažnju da djeca i u vrijeme pandemije prolaze kroz proces liječenja, a nažalost, i da se uspostavljaju nove dijagnoze svaki dan.

Iz tog razloga će, dodala je, u aprilu organizirati niz kampanja kako bi podsjetili građane da pomognu i rad Roditeljske kuće i Udruženja.

Pojasnila je da će tokom kampanje predstaviti proces liječenja oboljele djece i šta s desi s njima nakon što završe liječenje. Naglasila je da maligno oboljenje nakon liječenja ostavlja posljedice na cjelokupno zdravlje, ne samo djeteta, već cijele porodice.

- Želimo da se prisjetimo djece koja nisu dobili bitku s tom bolešću. To su naši mali heroji i oni nam daju snagu da što kvalitetnije i bolje pružamo podršku i pomoć onima koji tek započinju proces liječenja - istakla je Vatreš.

Jedan od načina kako pomoći Udruženju je pozivom na humanitarni telefon 7010 kojom se doniraju 2 KM ili direktnim uplatama na žiro račun Raiffeisen banke 161 00000 388 900 27.

Udruženje, koje upravlja Roditeljskom kućom, finansira se isključivo putem projekata i donacija dobih ljudi, a Vatreš kaže da nemaju stalna primanja iz budžeta.

- Želimo pozvati i političare i kreatore budžeta na svim nivoima da nas se sjete. Želimo da ljudi shvate da je naše samo ono što damo - istakla je Vatreš.

Posebno je pohvalila vlade Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko, koji su im kako kaže, nesebično pomogli.     

- Želimo pružiti oboljeloj djeci osnovne životne standarde u procesu liječenja, a tu nam je potrebna podrška sistema, da prepoznaju maligna oboljenja, da prilikom kreiranja budžeta vode računa da postoji Roditeljska kuća koja pruža potpuno besplatan smještaj za djecu i roditelje koji dolaze na liječenje u Sarajevo ili Roditeljski stan u Tuzli - poručila je.

Vatreš je pojasnila da se u Roditeljskoj kući ne pružaju samo usluge spavanja, već i ukupan proces psiho-socijalne pomoći i podrške, kako djetetu objasniti da je obolio i da će provesti određen broj mjeseci u bolnici, a i kako roditelje pripremiti na to da moraju svoj život promijeniti iz temelja.  

- Desi se da je i roditeljima potrebna finansijska pomoć, gdje jedan roditelj radi ili nijedan - istakla je.  

Od realizacije redovnih akcija, Vatreš je naglasila da su tokom pandemije imali dvije akcije darivanja krvi za djecu oboljelu od raka te je najavila da će nakon ramazana organizirati još jednu akciju u saradnji sa Zavadom za transfuziologiju.

- Tokom liječenja, jedno dijete više puta prima krv i krvne derivate - kazala je.

Među projektima na koje se odazvao veliki broj građana je "Moja kosa, tvoja kosa", u okviru kojeg prave perike za djevojčice koje su uslijed liječenja privremeno ili trajno izgubile kosu.

- U našoj bazi imamo oko 10.000 osoba koje su donirale kosu, a do sada smo napravili i uručili više od 40 perika - navodi Vatreš.

Međutim, napominje da je za izradu jedne perike potrebno oko 15 radnih dana i repromaterijal u vrijednosti od 1.200 KM. Te perike na slobodnom tržištu dosežu cijenu od oko 4.000 KM.

- Perike se prave po mjerama i ručno su rađene, i što je najvažnije, vraćaju osmijeh našim djevojčicama - istakla je Vatreš.

Naglasila je da su pokrenuli i projekt "Nutricionistička podrška djeci oboljeloj i liječenoj od raka" koji je počeo u januaru i trajat će godinu, jer kada dijete oboli od maligne bolesti, roditelji se vrlo često pitaju jesu li gdje pogriješili, jesu li dovoljno zdravo živjeli te najčešće se pitaju jesu li dovoljno pažnje posvećivali zdravoj ishrani djeteta i da li je to moglo dovesti do pojave bolesti kod njihovog djeteta.

- Naravno, pojava maligne bolesti je mnogo kompleksnija, ali svakako važi i sve što je nauka dokazala, a to je da unosom zdravih namirnica unapređujemo svoje zdravlje i kvalitetu života - kazala je.

Kada počne liječenje djeteta oboljelog od raka, istakla je, cijeli životni stil se mijenja i potrebno je posebnu pažnju posvetiti ishrani te isto tako nastaviti nakon završetka liječenja. Primjetno je poslije liječenja da djeca postaju sklonija debljanju i vrlo često imaju problema s povećanom tjelesnom težinom.

Cilj projekta je pomoći djeci i roditeljima da nauče šta je to zdrava ishrana, kako da poboljšaju životne stilove te kako da se riješe loših prehrambenih navika.

Vatreš  je kazala da građani mogu pomoći rad Udruženja i Roditeljske kuće kupovinom 'zlatne maske' Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, koju su predstavili u septembru prošle godine, mjesecu podizanja svijesti o raku kod djece.

- Mnogi građani su postali zlatni i pokazali da brinu i mare za one kojima je briga najpotrebnija tokom najtežeg perioda u njihovim životima i na tome smo im od srca zahvalni - poručila je.

Vatreš ističe da građani mogu kupiti 'zlatne maske' u prostorijama Udruženja koje se nalaze na Breci te u Konzumu, gdje su odlučili bez ikakvih naknada omogućiti prodaju.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5670

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NqDlWzHB1DgP-6KawqmiA83_Wj8g1bWL?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo