Bosna i Hercegovina     | 01.04.2021. 13:46 |

Lagumdžija i Toudic o prioritetima pravosudne reforme u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, koja je istakla punu podršku VSTV-u BiH na reformskom putu, naglašavajući da je vladavina prava ključni prioritet za Evropsku uniju i BiH.

Toudic je također potcrtala da vladavina prava predstavlja temeljni preduslov za povratak povjerenja javnosti u pravosudni sistem i kreiranje "zdravijeg ambijenta" u kojem će mladi željeti ostati u BiH i koji će uticati na ekonomski razvoj u smislu privlačenja stranih investitora i kompanija.

Predsjednik Lagumdžija je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i izrazio potrebu za podrškom u tom procesu.

Također, informirao je ambasadoricu Toudic o Reformskom programu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i osnovnim pravcima rada u narednom periodu.

Istovremeno, Lagumdžija i Toudic su se osvrnuli na rezultate prve faze Projekta u oblasti pravosuđa "EU4Justice", koji finansira Evropska unija i implementira GIP Justice Coopération Internationale (JCI), kao i na buduću saradnju tokom druge faze tog projekta, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo