Svijet     | 01.04.2021. 17:33 |

Osumnjičeni italijanski špijun imao finansijskih problema

FENA Internet

RIM, 1. aprila (FENA) - Kapetan italijanske mornarice koji je navodno proslijedio tajne dokumente ruskom vojnom atašeu u zamjenu za novac imao je teških finansijskih problema i borio se da obezbjedi egzistenciju za svoje četvero djece, izjavila je njegova supruga za italijanske novine.

Walter Biot (54), uhapšen je u utorak u autoparku u Rimu nekoliko trenutaka nakon što je primjećen da prima 5.000 eura od ruskog zvaničnika u zamjenu za informaciju pohranjenu na USB-u, saopćio je policijski izvor.

Italija, koja tradicionalno uživa bolje veze s Moskvom nego većina ostalih zapadnih zemalja, odmah je protjerala dvojicu ruskih diplomata i osudila je navodnu špijunažu kao "neprijateljski čin".

U saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da ono žali zbog protjerivanja, ali da to ne prijeti bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Biot, koji se drži u pritvoru i suočava se s minimalnom kaznom zatvora od 15 godina ukoliko bude proglašen krivim za vojnu špijunažu, nije dao nikakvu izjavu nakon hapšenja.

 U intervjuu za dnevne novine Corriere della Sera, njegova supruga Claudia Carbonara, izjavila je kako ne zna ima li on advokata. Kazala je novinama da ne zna ništa šta se dešavalo, ali je također dodala da Biot nije predao nikakve kompromitujuće materijale, nego samo "minimum onoga što je mogao dati".

- On nije glup ni nerazuman. On je samo očajan - navode novine njene riječi.

Carbonara, psihoterapeut, kazala je da je njihova velika porodica u finansijskim problemima i da ne može sastaviti kraj s krajem od njegove mjesečne plate od 3.000 eura, uključujući i 1.200 eura mjesečno za njihovu hipoteku.

Reuters nije mogao kontaktirati Carbonaru radi komentara.

Biot ima čin kapetana fregate i obavlja kancelarijski posao od 2010. Trenutno radi u odjelu ministarstva odbrane zaduženom za politiku nacionalne sigurnosti i za bavljenje odnosima s italijanskim saveznicima, saopćio je izvor iz ministarstva za Reuters.

Ruski zvaničnik imao je diplomatski imunitet tako da nije mogao biti pritvoren, ali je on jedan od diplomata koje je protjeralo italijansko ministarstvo vanjskih poslova, kazao je izvor.

Ruska novinska agencija Nova javila je da su se dvojica Rusa koji su radili u uredu vojnog atašea vratili avionom iz Rima u Moskvu u četvrtak, imenujući ih kao Dmitrija Ostrouhova i Alekseja Nemudrova.

Italija ima relativno dobre odnose s Moskvom. Nastojeći da pokaže dobru volju, Rusija je prošle godine poslala vojne liječnike i medicinsku opremu kako bi pomogla Italiji nakon početnog izbijanja epidemije koronavirusa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'