Kultura     | 01.04.2021. 15:11 |

Vlada KS - JU 'Collegium atristicum' korak ka samostalnom djelovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Pravila Javne ustanove "Collegium artisticum" Sarajevo koje su prethodno predložili vršioci dužnosti Upravnog odbora ove javne ustanove i time je napravljen važan korak ka samostalnom djelovanju te ustanove.

- Novim Pravilima napravljen je važan korak kako bi 'Collegiuim atristicum' nastavio sa radom kao samostalna javna ustanova za galerijsku djelatnost, a ne kao dio 'Bosanskog kulturnog centra - u okviru koga trenutno djeluje - objasnio je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, koji je inicirao donošenje odluke.

Prema riječima premijera KS Edina Forte, donošenjem novih Pravila privodi se kraju transformacija jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u KS, s ciljem njenog samostalnog djelovanja, te je bilo važno definisati raspoložive kadrovske kapacitete te ustanove, kako bi se moglo upravljati njima na optimalan način.

Pravila te ustanove usaglašena su sa Zakonom o ustanovama, Zakonom o muzejskoj djelatnosti, Odlukom o osnivanju JU "Collegium artisticum", Zakonom o radu, Pravilnikom o sticanju i korištenju akademskih titula, stručnih i naučnih zvanja na visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, Spiskom akademskih titula, stručnih i naučnih zvanja koja se mogu sticati na visokoškolskim ustanovama na području KS, te Kolektivnim ugovorom za djelatnost kulture u KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta