Svijet     | 02.04.2021. 09:09 |

Suga prvi strani čelnik na sastanku s Bidenom u Bijeloj kući

FENA Internet

TOKIO, 2. aprila (FENA) - Japanski premijer Yoshihide Suga održat će licem u lice razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu 16. aprila, objavio je Tokio u petak.

Suga će biti prvi strani čelnik koji će se u Bijeloj kući lično sastati s novim američkim predsjednikom, koji je stupio na dužnost u januaru, rekao je glasnogovornik japanske vlade Katsunobu Kato na konferenciji za novinare.

To pokazuje "snažne veze japansko-američkog saveza i predanost Amerike Indo-pacifičkoj regiji", rekao je Kato.

Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarati o klimatskim promjenama, pandemiji COVID-19, pitanjima vezanim za Kinu i Sjevernu Koreju i saradnji u pravcu slobodne i otvorene indo-pacifičke regije, rekao je.

Sastanak na vrhu dvojice čelnika održat će se usred povišenih tenzija tokom kineskih aktivnosti u Istočnokineskom i Južnokineskom moru.

Kineska plovila obalne straže često se približavaju grupi nenaseljenih otočića u Istočnokineskom moru, što uzrokuje  diplomatske napetosti između Pekinga i Tokija.

Na otoke Senkaku pod japanskom upravom pravo polažu i Kina i Tajvan, gdje se nazivaju Diaoyu, odnosno Tiaoyutai.

Sastanak japanskog premijera i američkog predsjednika je prvobitno bio planiran u prvoj polovni aprila i pomaknut je na 16. april, rekao je Kato, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'