Svijet     | 02.04.2021. 10:51 |

Le Maire: EU treba da ubrza provedbu plana ekonomskog poticaja

FENA Internet

PARIZ, 2. aprila (FENA)  - Nova ograničenja  u suzbijanju COVID-19 u Francuskoj uticat će na ekonomski rast ove godine, ali prerano je reći za koliko, rekao je u petak ministar finansija Bruno Le Maire.

Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je naredio Francuskoj treću nacionalnu blokadu i rekao da će se škole zatvoriti na tri sedmice dok se pokušava potisnuti treći val infekcija COVID-19 koji prijeti da preplavi bolnice.

"Ove će mjere uticati na ekonomski rast 2021. godine. U procesu smo procjene. Sljedećih će dana biti nova procjena", rekao je Le Maire televiziji CNews na pitanje o vladinom cilju ekonomskog rasta za ovu godina. Prognoziran je rast od šest posto za 2021. godinu.

Le Maire je ponovio da će nove mjere zaključavanja prisiliti na privremeno zatvaranje 150.000 poduzeća po cijeni od 11 milijardi eura mjesečno.

Guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau izjavio je u četvrtak da ne očekuje da će nova ograničenja uticati na prognozu banke o rastu od 5,5 posto u 2021. godini, pod uslovom da ograničenja traju do početka maja, prenosi Reuters.

Francuska je u četvrtak prijavila više od 50.000 novih infekcija COVID-19 i 308 smrtnih slučajeva, dok je broj ljudi na odjelima intenzivne njege porastao na 5.109.

Le Maire je ponovio pozive Evropskoj uniji da ubrza provedbu svog plana ekonomskog poticaja.

"Evropa mora shvatiti da se moramo kretati brzo i da poticajna sredstva obećana evropskom građaninu sada moraju stizati u države članice ... 2022. ili 2023. bit će prekasno. Kinezi i Amerikanci bit će ispred nas", rekao je francuski ministar finansija.

Iako se 27-člani blok prošlog ljeta složio sa značajnim poticajnim fondom, državne vlade EU-a još uvijek podnose detaljne planove o načinu na koji žele potrošiti novac iz fonda, a mnoge države ih još trebaju ratificirati.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo