Kultura     | 02.04.2021. 11:20 |

'Histoire pour la Liberté' ukazuje na značaj multiperspektivne historiografije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Povodom početka najnovijeg projekta Udruženja 'KROKODIL' pod nazivom 'Histoire pour la Liberté', u srijedu, 7. aprila, bit će održana pres-konferencija u KROKODIL-ovom centru i putem Zoom linka, najavilo je ovo udruženje.

Najavljeni govornici su Vladimir Arsenijević i Dubravka Stojanović, a putem web-linka pridružit će se Husnija Kamberović iz Sarajeva, Magdalena Najbar-Agičić iz Zagreba i Ruža Fotiadis iz Berlina. 

Projektom 'Histoire pour la Liberté', Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja, nakon uspješne realizacije projekta Ko je prvi počeo?, istoričari protiv revizionizma (https://kojeprvipoceo.rs), koji je okupio neke od najistaknutijih historičara s postjugoslavenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo historiju.

Aktivnosti projekta bit će realizirane tokom 2021. godine organizacijom konferencija, okruglih stolova i predavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Među glavnim ciljevima projekta je upoznavanje građana s iskustvima Evropske unije, u prvom redu s pomirenjem sukobljenih historijskih narativa, ali i s dijeljenom historijom i zajedničkim evropskim vrijednostima.

Kroz obilježavanje događaja iz novije evropske historije, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat 'Histoire pour la Liberté' za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promoviranje mira i tolerancije i razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istaknuo dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Projekat 'Histoire pour la Liberté' finansiran je u okviru programa 'Evropa za građane' Evropske komisije, a realizira se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Njemačka).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo