Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 13:50 |

Takmičenje 'Regionalni laboratorij mladih za mir 2021.'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - "Regionalni laboratorij mladih za mir (RYPL) 2021". naziv je takmičenja, mentorskog procesa u kojem se timovi zagovornika mladih natječu u definiranju i razvoju konkretnih, djelotvornih političkih rješenja.

Takmičenje organiziraju Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO), Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), u saradnji s Fondacijom Mozaik (Mozaik), kompanijom Beyond42 i agencijom Mašta.

Cilj takmičenja je pozicioniranje i angažiranje mladih kao perspektivnih i inovativnih kreatora politika koji mogu dati značajan doprinos inicijativama za izgradnju mira u regiji zapadnog Balkana.

Ukupno 120 zagovornika mladih iz šest država zapadnog Balkana (WB6) radit će u timovima na iznalaženju političkih rješenja koja se odnose na najhitnije regionalne probleme: Obrazovanje - kvalitet i reforma obrazovanja u regiji kako bi se bolje odgovorilo na izazove 21. vijeka.

Tema je i mobilnost mladih - mobilnost mladih u regionu u pogledu studiranja, putovanja, rada i učenja, kao i Mir i naslijeđe prošlosti - opterećujuće nasljeđe traume koje su naslijedile post-konfliktne generacije.

Sudionici će biti grupirani u timove od 3-6 osoba koji će se fokusirati na jedan od tri izazova. Timovi će imati 12 dana da pripreme strateški dokument i snime trominutnu prezentaciju koje će predstaviti široj javnosti. Za to vrijeme imat će mentorsku pomoć od regionalnih stručnjaka za date teme, usvajanje politika i javno zagovaranje.

Takmičenje će biti zaključeno 48-satnim glasanjem, prilikom kojeg će šira javnost moći prisustvovati virtualnom događaju, gledati prezentacije politika i glasati za omiljene.

Autorski timovi tri najbolje politike za svaki od tri izazova osvajaju vrijedne nagrade.

Pored toga, najbolje politike bit će objavljene u Knjizi politike mladih šest država zapadnog Balkana  i Vodiču za razvoj inovativnih politika. Vodič će otvoriti izvor čitavog formata takmičenja i na taj način omogućiti svima da ga koriste kao sredstvo za postizanje većeg učešća mladih u kreiranju politika, saopćila je agencija Mašta.

Prijave se mogu slati do 7. aprila, a više informacija o takmičenju može se dobiti na www.youthpeacelab.net

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo