Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 13:24 |

Dević: Vlada KS ne razlikuje hitnu sjednicu Skupštine od hitnog zakonodavnog postupka

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević pozvao je Vladu da ne usvajaju zakone po hitnoj proceduri, već kako je propisano Pravilnikom, jer će kanton uvesti u dodatne pravne probleme.

- Ne razlikuju hitnu sjednicu Skupštine KS od hitnog zakonodavnog postupka, i ne znaju da se zakoni u Skupštini KS prema Poslovniku donose isključivo po redovnoj proceduri - pojasnio je Dević.  

Naglasio je da je Ustavni sud FBiH kristalno jasno kazao da se zakoni po hitnom ne mogu usvajati, što znači da u KS ne postoje tri ministarstva, dva ministarstva obrazovanja te Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

-Tri ministra se nakon presude Ustavnog suda FBiH društveno neodgovorno ponašaju, jer se u javnosti lažno predstavljaju. Tri ministarstva ne postoje i onemogućeno je izvršavanje ustavnih nadležnosti KS u tri vrlo važna resora - poručio je Dević.

Klub SDA ponudio je rješenje tog problema, ističući da izvršenje presude Ustavnog suda FBiH podrazumijeva razrješenje tri neustavna ministra, zatim uspostavu tri ranije postojeća ministarstva, brisanje iz sudskog registra i porezne uprave tri neustavna ministarstva te imenovanje ministara tri ranije postojeća ministarstva.

Dević je također poručio da je potrebna uspostava radno-pravnog statusa uposlenicima u ta tri ministarstva i te eventualno pokretanje procedure ponovnog usvajanja novog zakona i to isključivo u redovnom zakonodavnom postupku.

Kako bi otklonili neregularnosti koje je presudio Ustavni sud FBiH, Skupština KS će na sjednici zakazanoj za srijedu, 7. aprila, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, uz prijedlog da se razmatra po hitnom postupku.

- Ponovo ćemo pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom FBiH i pravni vakum može da traje i po nekoliko mjeseci. Može doći do potpune paralizacije rada ova tri ministarstva - naglasio je Dević.

Pojasnio je da nije moguće da bilo ko u ova tri resora proizvede bilo kakav pravni akt ili da izvrši neku drugu pravnu radnju jer su svi uposlenici, uz ministra, u tim resorima pravno nepostojeći.

- Premijer ili bilo ko drugi ne može potpisati akte u ova tri resora jer ih nema ko pripremiti, s obzirom da ministarstva ne postoje i da su zaposlenici nezakoniti. Ne mogu se potpisivati akti nepostojećih ministarstava - kazao je.

Također je istakao da su u sudskom registru još uvijek upisana tri neustavna ministarstva i ministri.

- Izdat je porezni broj za ova tri ministarstva što znači da se novim prijedlog zakona falsifikuju činjenice i samo se fingira da postoje stara ministarstva i uposlenici tih ministarstava koji se preuzimaju. Prijedlog zakona kao pravni akt je ispod svakog nivoa i sam po sebi je neprovodiv - kazao je.

Dević je također upozorio da se nanosi ogromna šteta interesima KS, građanima ali i uposlenicima koji su u tim ministarstvima, te da su zaustavljeni svi procesi u ova tri resora te da su građani taoci neodgovorne politike.

- Tri ministra se ponašaju kao da uopšte nije donesena i ne postoji presuda Ustavnog suda FBiH. Pregledom web-stranice ova tri ministarstva može se uočiti da se ovi "ministri" i dalje ponašaju i predstavljaju kao ministri - zaključio je Dević.

Zastupnik SDA u Skupštini KS istakao je da je Ustavni sud FBiH jasno kazao da reorganizacija ministarstava ne spadaju u hitne razloge za donošenje po hitnom postupku.

Apelirao je na OHR da ne dozvoli pravnu anarhiju u KS.

Zastupnica SDA Jasmina Bišćević Tokić najavila da će na narednoj sjednici podnijeti inicijativu da se novinari i medicinsko osoblje koje je zaposleno u privatnim klinikama uvrste među prioritete kada je riječ o vakcinisanju.

Također je osudila što je Skupština KS amandmanom na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS umanjila Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu planirana sredstva za 2.000.000 KM s pozicije Materijalnih troškova, ako i umanjenje planiranih sredstva za 650.000 KM sa pozicije materijalni troškovi za funkcioniranje PET CT.

Naglasila je da aparat PET CT koriste onkološki pacijenti te istakla da će tražiti da se ta sredstva vrate na tu stavku.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'