Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 14:04 |

Općina Novi Grad pomaže rad narodnih kuhinja, donirano pet tona brašna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo donirala je pet tona brašna humanitarnim organizacijama, koje se bave pružanjem pomoći osobama u stanju socijalne potrebe.

Brašno je donirano humanitarnim organizacijama "Merhamet", „Kruh svetog Ante“ i „Dobrotvor“, te Narodnoj kuhinji „Stari Grad“, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Kako se nadalje navodi, Služba civilne zaštite Općine Novi Grad je na početku pandemije, u vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, nabavila određene količine brašna s ciljem obezbjeđenja rezervi hrane za slučaj nestašice i preventivnog djelovanja i ublažavanja socijalno-ekonomske situacije kod najugroženijih kategorija stanovništva i zasijala oko 10 hektara zemljišta krompirom.

Oko 85 tona krompira podijeljeno je javnim kuhinjama i ustanovama na području Kantona Sarajevo, te ugroženom stanovništvu s područja općine Novi Grad, na osnovu socijalnih karti koje su izradili povjerenici mjesnih zajednica, te penzionerima s najnižom mjesečnom penzijom.

Direktor Regionalnog odbora Merhameta Sarajevo Munib Bujak zahvalio je Civilnoj zaštiti Općine Novi Grad Sarajevo na kontinuiranoj pomoći korisnicima Merhametove javne kuhinje "Imaret", koja je od posebnog značaj u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

U kuhinji "Imaret" dnevno se pripremi oko 850 obroka koji se korisnicima podijele na punktovima u Švrakinom Selu, na Ilidži i u Hrasnici, a u planu je otvaranje još jednog punkta javne kuhinje na lokalitetu Rajlovca, kako bi se stanovništvu tog dijela Novog Grada olakšalo preuzimanje obroka. 

Narodna kuhinja “Stari Grad” osnovana je 1992. godine s ciljem pomoći najugroženijem stanovništvu Kantonu Sarajevo. Uposlenici ove ustanove, za čije je potrebe Civlna zaštita isporučila brašno, svakodnevno pripreme 700 obroka za građane u stanju socijalne potrebe, uz to, svakog drugog dana korisnike obraduju nekim od prehrambenih artikala.

Rukovoditeljica NK “Stari Grad” Zilha Šeta kaže da je donacija došla u pravom trenutku, kada ova ustanova nije imala ni kilogram brašna.

Donacija je isporučena i Srpskom humanitarnom udruženju "Dobrotvor" u sklopu kojeg djeluje javna kuhinja, u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za oko 200 ljudi s područja Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Zahvalnost tim povodom iskazao je predsjednik Upravnog odbora SHU “Dobrotvor” Aleksa Ćebić, koji, između ostalog, ističe da Općina Novi Grad Sarajevo već nekoliko godina pomaže projekte kroz grantove podrške organizacijama hunanitarnog karaktera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta