Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 13:42 |

EDUS promovirao video 'Šta je za mene život s autizmom ?'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Grupa roditelja iz Udruženja EDUS-Edukacija je povodom 2. aprila,Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, uradila kratki video u kojem svako od njih odgovara na pitanje: „Šta je za mene život s autizmom?“ - https://youtu.be/qJL_3qm6B2Q. 

Cilj je da javnosti dodatno približe problematiku autizma kao stanja koje utiče na život mnogih porodica u BiH i svijetu i tako podignu svijest o autizmu.

Kao iskusniji roditelj, Senada Bajrović, majka dječaka Alija, koja je osmislila video, održala je i online predavanje novopridošlim roditeljima u okviru EDUS-ovih tzv. funkcionalnih radionica, u okviru kojih su na licu mjesta učili o osnovnim taktikama u radu s djetetom, koje su u trenutnoj situaciji sa veoma malo redovnih edukativnih sadržaja naročito korisne za roditelje i pomažu im da se izbore s teškoćama života u vanrednim okolnostima.

Autistični spektar obuhvata stanja koja podrazumijevaju  tzv. "trijadu simptoma":  teškoće u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, teškoće u  socijalnoj interakciji, te nesvrsishodna, ponavljajuća ponašanja. Simptomi se obično javljaju već u najranijem djetinjstvu i traju cijeli život. 

EDUS je organizacija koja već više od deset godina radi na unapređenju obrazovanja i podrške za djecu sa i bez poteškoća u razvoju kroz primjenu najnovijih naučnih saznanja u radu s djecom, razvoju sistema rane intervencije i podizanju svijesti javnosti.  

U protekloj godini EDUS je sa inovativnim projektima poput „Učionice u kutiji“ te inkluzivnim naučnim i umjetničkim radionicama pomogao više stotina porodica s djecom s poteškoćama da lakše podnesu pandemiju zaraze koronavirusom, saopćeno je iz EDUS-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo