Svijet     | 02.04.2021. 15:24 |

Troje poginulih u požaru na pijaci u blizini logora s Rohinjama

FENA Internet

COX'S BAZAR 2. aprila (FENA) – Najmanje tri osobe su poginule u požaru u petak koji je uništio više od 20 prodavnica na improviziranoj pijaci u blizini izbjegličkog logora s Rohinjama u južnom Bangladešu, saopćili su policija i svjedoci.

Lokalni policijski načelnik Ahmed Sanjur Morshed izjavio je da su policajci izvukli tijela ispod ruševina nakon što je vatrogascima trebalo nekoliko sati da stave vatru pod kontrolu. Još nekoliko ljudi je povrijeđeno.

Vatra je izbila u petak ujutro u logora  Kutupalongdok su mijanmarske Rohinja izbjeglice spavali.

Sayedul Mustafa, vlasnik prodavnice, potvrdio je da su poginuli njegovi radnici.

- Imali smo petero radnika koji su spavali u prodavnici, ali su  troje od njih nestali. Nakon što je vatra ugašena vodom pronašli smo prvo jedno tijelo i nakon toga sva tri. Dvije osobe su preživjele uz milost Allaha – izjavio je Aneesul Mustafa, Rohinja izbjeglica i rođak vlasnika prodavnice, prenosi Reuters.

Nije poznato kako je vatra izbila.

Humanitarne agencije i vlada počeli su obnavljati kolibe u logoru nakon što je u drugom golemom požaru u prošlom mjesecu poginulo 15 ljudi, 560 je povrijeđeno i oko 45.000 su postali beskućnici.

Vlasti su poslale oko 13.000 izbjeglica na udaljeni otok u proteklim mjesecima, obećavajući bolji život za više od milion Rohinja, od kojih je većina pobjegla iz Mijanmara u 2017.  u vojnoj kampanji gušenja njihovog nezadovoljstva.

Bangladeš je prihvatio izbjeglice u nakrcanim logorima i nestrpljiv je da ih počne vraćati nazad u Mijanmar s budističkom većinom, ali nekoliko takvih pokušaja je propalo jer su Rohinje odbijale da idu, strahujući od novog nasilja u zemlji koja im uskraćuje osnovna prava, među kojima i pravo na državljanstvo.

Napori repatrijacije dodatno su zakomplicirani u februaru, kada je mijanmarska vojska izvela puč i svrgnula je izabranu civilnu vladu koja je bila na položaju od 2016. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'