Svijet     | 02.04.2021. 18:15 |

SAD pristale na razgovore o povratku nuklearnom sporazumu s Iranom

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 2. aprila (FENA) - Portparol američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u petak da su Sjedinjene Države pristale na razgovore s evropskim, ruskim i kineskim partnerima o određivanju tema za njihov povratak  nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015.

- Ovo su tek početni dani i mi ne previđamo trenutni prodor jer će biti teških rasprava pred nama. Mi, međutim, vjerujemo da je ovo zdravi korak naprijed – navodi Price u saopćenju za javnost.

-Diplomati su saopćili tokom dana da će zvaničnici iz Teherana i Washingtona otputovati u Beč naredne sedmice u okviru napora na oživjaljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Price je izjavio da će razgovori biti strukturirani oko radnih grupa koje će Evropska unija formirati s preostalim učesnicima u nuklearnom sporazumu, uključujući i Iran.

Primarna pitanja o kojima će se raspravljati su nuklearne mjere koje Iran treba poduzeti kako bi se vratio povinovanju nuklearnom sporazumu i koraci na ublažavanju sankcija koje Sjedinjene Države trebaju poduzeti u cilju poštovanja njihovog povinovanja, navodi se u saopćenju.

- Trenutno ne očekujemo da će biti direktnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana kroz ovaj proces, iako SAD ostaju otvorene za njih – izjavio je Price.

Razgovori će početi u Austriji 6. aprila.

Prethodnik američkog predsjednika Joa Bidena,  Donald Trump, povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma u 2018. godini i ponovo je uveo američke sankcije Iranu, "prisiljavajući Teheran da krši neke od odredbi sporazuma u znak odmazde", prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana