Ekonomija     | 02.04.2021. 19:32 |

UPFBiH - Rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) smatraju Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže koju je donijela Vlada FBiH, neustavnom, nezakonitom i  neprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama.

Iz UPFBiH traže hitno povlačenje te odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi provođenje Odluke dovelo ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.   

- Na sastanku kojeg je organiziralo UPFBiH, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se Odluka Vlade FBiH neće provoditi i da će se pokrenuti sudski postupci u cilju poništavanja Odluke, ali i protiv osoba u Vladi FBiH odgovornih za njeno donošenje.

Donesena Odluka neće biti provedena u znak poštovanja prema kupcima, jer bi njeno provođenje nesumnjivo dovelo do nestašice značajnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja značajnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji, a imalo bi negativan utjecaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a.

Dodatno ističemo da je spomenuta Odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe. Naime, prema članu 4. Zakona o kontroli cijena Vlada FBiH može poduzeti mjere neposredne kontrole cijena no prije toga potrebno je poduzeti korake i mjere ekonomske politike.

Nadležni organi u vršenju kontrole cijena, svaki iz svoje nadležnosti, prije donošenja te odluke su, shodno članu 3. Zakona o kontroli cijena, morali poduzeti mjere ekonomske politike kojima se utječe na odnos ponude i potražnje, utvrditi zaštitne cijene (garantirane i minimalno – otkupne) pojedinih poljoprivrednih proizvoda u skladu sa aktima Parlamenta FBiH - navodi se.

U članu 6. istog Zakona, kako naglašavaju, jasno je navedeno da se mjere propisuju izuzetno, ako i pored poduzetih mjera ekonomske politike, nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu i u kretanju cijena.

- Vlada FBiH nije poduzela niti jednu od propisanih mjera ekonomske politike - navodi se.

Kako navode u saopćenju za javnost UPFBiH, također je važno istaknuti da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda.

- Pa je tako cijena tone pšenice prije pandemije iznosila od 150 do 170 eura, dok je danas cijena značajno veća te iznosi od 220 do 240 eura po toni - ističe se.

Iz UPFBiH zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH i resornim ministrom, da bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i provodivo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo