Svijet     | 03.04.2021. 11:35 |

Iran optimističan prema nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama

FENA Internet

TEHERAN,  3. aprila (FENA) - Iran je optimističan prema novom kursu pregovora o nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama koji će biti nastavljeni u Beču naredne sedmice.

- Na putu smo da izađemo iz ovog ćorsokaka – izjavio je čelnik iranske nuklearne agencije Ali Akbar Salehi, prenosi u subotu portal vijesti Entechab.         

Dodao je da se dnevni red pregovora više ne određuje političkim kriterijiima nego tehničkim i objektivnim.

U petak je održana video konferencija između Irana i pet preostalih strana u nuklearnom sporazumu iz Beča u 2015. godini - Kine, Njemačke, Francuske, Britanije i Rusije.

Svih šest strana usuglasilo se da će se pregovori na spašavanju nuklearnog sporazuma i oko eventualnog povratka Sjedinjenih Država nastaviti.

Timovi eksperata sastat će se u Beču u utorak. Američki predstavnici također će učestvovati u pregovorima, barem indirektno.

- Ukoliko diskreditiramo sporazum, pucali bismo sebi u stopalo - izjavio je Salehi.

Bivši američki predsjednik Donald Trump napustio je sporazum - koji ima za cilj spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja – u maju 2018.

Iran je počeo kršiti sporazum od 2019., uključujući i viši stepen obogaćivanja urana i proizvodnju uranskog metala.

Trumpov nasljednik Joe Biden obećao je povratak sporazumu, ali zahtijeva od Irana da prvo u potpunosti ispoštuje svoje obaveze. Teheran je izrazio spremnost da tako postupi, ali je pozvao SAD da se prve vrate sporazumu, i u skladu s tim, ukinu sankcije. U suprotnom, pregovori su besciljni i sam sporazum je bezvrijedan, tvrdi Teheran prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta