Bosna i Hercegovina     | 04.04.2021. 11:16 |

Jupić: Nabavka vakcina u čitavom svijetu rješava se s državnog nivoa

FENA Jasna Avdibegović

ZENICA, 4. aprila (FENA) - Na područje Zeničko-dobojskog kantona u dva navrata je pristiglo po 740 (ukupno 1.480) vakcina Covishield (AstraZeneca) protiv koronavirusa, koje su distribuirane u 12 domova zdravlja u isto toliko općina i gradova ZDK, dvije bolnice, Kantonalna u Zenici i Opća u Tešnju, te Zavod za medicinu rada, Zavod za borbu protiv ovisnosti i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Tokom ove sedmice je stiglo 1.140 vakcina BioNTech/Pfizer, koje su također upućene u dvanaest općina/gradova, po ranijem planu, a za sada postoji najava da će početkom sljedeće sedmice stići još 2.560 vakcina AstraZeneca, čiju upotrebu je odobrila Agencija za lijekove BiH, potvrdili su Feni iz INZ-a.

U ZDK do sada je vakcine primalo osoblje - zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu, odnosno oni koji su se prijavili da žele. Preliminarno, to je oko 2.500 osoba s tim da je broj naknadno proširivan radnicima u privatnim zdravstvenim ustanovama i slično, kažu iz INZ-a.

INZ vrši raspodjelu, prema iskazanom interesu sa spiskova, poštujući u nastavku i broj stanovnika pojedinih općina/gradova, ali i praktičnost, obzirom na način pakovanja doza (neke vakcine dolaze u bočici za šest (Pfizer), neke 10 osoba (AstraZeneca) i tako dalje.

- U manjim sredinama, gdje je i manji broj zdravstvenih radnika već je započelo vakcinisanje drugog dijela prvog prioriteta - to su osobe u staračkim domovima. Imamo četiri staračka doma (dva u Zenici, po jedan u Žepču i Usori) - dodali su.

Izvještaji o primljenim vakcinama se primaju iz Domova zdravlja na sedmičnoj osnovi, tako da je do ove sedmice, odnosno za AstraZeneca vakcine koje su sve utrošene. Utrošak Pfizer vakcina od ove sedmice bit će prikupljen početkom naredne sedmice, pojašnjavaju.

Istakli su da u ZDK postoji plan vakcinacije te da nakon prvog prioriteta (zdravstvo, starački domovi), vakcinišu se osobe starije od 60 godina (prvo 75+, pa 70+, pa 65+...) i hronični bolesnici (dijabetes, dijaliza, tlak, plućni....).

Nakon njih se kreće u imunizaciju opće populacije, i to vakcinisanjem radnika u institucijama od javnog značaja.

Prema odluci Kriznog štaba u ZDK to su vatrogasci, policajci, prosvjetni radnici, novinari, poštari, ljudi u šalet javnim službama, a precizan popis bit će uskoro usvojen te će nakon njih biti vakcinisani ostali koji su se prijavili ili će se prijaviti.

Iz INZ-a napominju da proces prijave građana za vakcinaciju traje, i to od početka februara, a svi zainteresirani se prijavljuju u svoje ambulante porodične medicine. Timovi tamo razvrstavaju spiskove po definiranim prioritetima.

Same institucije ili firme prave spiskove svojih zaposlenika te proces prijavljivanja još traje. Dio spiskova, koji se odnosi na starije i hronične bolesnike dostavljen je INZ-u i na njemu se nalazi oko 18.000 osoba.

- Na ovaj broj treba dodati oko već vakcinsianih 2.500 osoba u zdravstvu, te nama još nepoznat broj prijavljenih - prioritetnih „radnika javnih službi“, kao i dodatni broj u svim ambulantama 'ostalog stanovništva' - kazali su Feni iz INZ-a.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić kazao je Feni da je problem nabavke vakcina problem koji se u čitavom svijetu rješava s državnog nivoa. 

- Uz prepreke koje se pojavljuju nama, kao jednom dijelu BiH, uz te zakonske nemogućnosti da se ide u te aktivnosti, pojavljuju se i ta da imamo relativno mali broj stanovnika, odnosno mali broj potrebnih doza. To su ta dva glavna problema koji su se javili kao prepreka nabavci vakcina s kantonalnog nivoa- kazao je Jupić. 

Naglasio je da je jedno od ponuđenih rješenja i mogućnosti bilo udruživanje više kantona, i ZDK je u svim razgovorima iskazao spremnost ako se otvori mogućnost da se i na taj način bržim putem osiguraju vakcine, koje su već plaćene putem COVAX mehanizma. 

- Ako bismo došli u priliku da udruženo s nekim nabavimo te vakcine mi ćemo sigurno napraviti određene preraspodjele u budžetu ZDK i osigurati ta sredstva - zaključio je Jupić.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo