Svijet     | 04.04.2021. 13:50 |

Jordanski princ u ‘kućnom pritvoru’

FENA Internet

AMAN, 4. aprila (FENA) - Jordanske snage sigurnosti su iz “sigurnosnih razloga” uhapsile člana kraljevske porodice, bivšeg savjetnika kralja Abdulaha II i druge visokopozicionirane dužnosnike, prenosi jordanska agencija Petra, dok drugi izvori tvrde kako je to povezano s planom destabilizacije bliskoistočne države.

Dvoje upućenih u događaje za Reuters su rekli da su snage sigurnosti stigle u kuću polubrata kralja Abdulaha II, bivšeg jordanskog princa prijestolonasljednika Hamze bin Husseina, gdje su počeli istragu.

Tvrde kako on nije uhapšen.

No, Hamza bin Hussein tvrdi da je u kućnom pritvoru te optužuje jordanske “vladajuće strukture“ za korupciju, nekomptenciju i uznemiravanje.

U videu poslanom svjetskim medijima je rekao da mu je zapovjednik jordanskih oružanih snaga kazao da ne napušta kuću i da ne komunicira s ljudima, nekoliko sati nakon što je vojska objavila da nije u kućnom pritvoru.

Washington Post pak piše kako su jordanske vlasti pritvorile Hamzu bin Husseina i još gotovo 20 ljudi, zbog “prijetnje stabilnosti države”.

Abdulah II je 2004. godine odbacio Hamzu bin Husseina kao nasljednika na jordanskom prijestolju, u potezu koji je konsolidirao njegovu moć.

Jordanska vojska je navodno od Hamze bin Husseina zatražila da zaustavi djelovanje čije je meta “sigurnost i stabilnost” države.

Agencija Petra piše kako su uhapšeni i Basem Avadalah, dugogodišnji čovjek od povjerenja kralja, koji je kasnije bio i ministar finansija, te Sharif Hasan Ben Zaid, član kraljevske porodice.

Hapšenja tako visoko pozicioniranih dužnosnika i pripadnika kraljevske porodice rijetki su u Jordanu, ključnom savezniku Zapada na Bliskom istoku.

Američki saveznik Abdulah II donio je političku stabilnost državi i istaknuo se kao arapski čelnik čije umjerene poruke imaju odjeka na Zapadu, prenosi Reuters.

Moćna jordanska obavještajna agencija, s velikim utjecajem u javnom životu, igra još važniju ulogu u društvu od uspostavljanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Nevladine organizacije optužuju ju za kršenje ljudskih i političkih prava.

Jordanska policija prošlog mjeseca je prekinula proteste u Ammanu i drugim gradovima kojima se obilježavala 10. godišnjica Arapskog proljeća, a vlasti su potom pritvorile desetke aktivista.

State Department u subotu je saopćio da je kralj Abdulah II “ključni partner” SAD-a i da ima “punu podršku”.

Glasnogovornik te institucije Ned Price rekao je kako “pomno prate izvještaje” iz Jordana te da su u kontaktu s tamošnjim dužnosnicima, prenosi Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo