Svijet     | 06.04.2021. 12:32 |

EU će imati dovoljno vakcina za imunizaciju većine populacije do kraja juna

FENA Internet

BRUXELLES, 6. aprila (FENA) - Većina država članica Evropske unije imat će dovoljno zaliha vakcina protiv COVID-19 za imunizaciju većine populacije do kraja juna, mnogo ranije od službenog cilja bloka, prema internom dopisu u koji je Bloomberg imao uvid.

Njemačka, Francuska, Italija, Španija i Nizozemska bit će u mogućnosti u potpunosti vakcinisati više od 55 posto ukupne populacije, pokazuju projekcije u dokumentu. EU želi imunizirati 70 posto odraslih do kraja ljeta, što, ovisno o demografskim podacima svake države članice, odgovara oko 55-60 posto ukupne populacije.

Projekcije Evropske komisije daju određenu nadu da će se kampanja vakcinacije EU poboljšati nakon katastrofalnog početka kojim dominira kašnjenje, miješane poruke i političke borbe. Komisija očekuje da će se isporuke vakcina povećati na oko 360 miliona doza u ovom kvartalu sa nešto više od 100 miliona u prva tri mjeseca tekuće godine.

U dokumentu od 1. aprila navodi se tačan broj doza koje će biti dostupne svakoj vladi do kraja juna. Iako je ukupna slika pozitivna, predviđa se da će neke države članice, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Slovačku, Češku i Austriju, zaostajati. Ostale, poput Danske i Malte, dostići će prag imuniteta mnogo ranije.

Blok očekuje da će u periodu april-juni dobiti 55 miliona jednodozne vakcine Johnson&Johnson i još 300 miliona vakcina od dvije doze BioNTech-Pfizer, AstraZeneca i Moderna.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo