Bosna i Hercegovina     | 06.04.2021. 13:47 |

U Goraždu obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike policije RBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. aprila (FENA) -  U organizaciji Udruženja veterana policije regije Goražde 1991.-1995. godine i Kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, u gradu na Drni obilježen je Dan sjećanja na poginule pripadnike policije Republike BiH. Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na spomen obilježje odata je počast svim poginulim policajcima kao i djeci Goražda ubijenoj tokom agresije.

U Udruženju veterana policije regije Goražde 1991.-1995. godine, podsjećaju da se ovaj datum nalazi u kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Bosanskopodirnjskog kantona (BPK), a ove godine obilježen je skromno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

”Cilj nam je da se prisjetimo svih poginulih pripadnika policije koji su dali svoj život za odbranu ovih prostora. Na ovoj spomen ploči ipsred MUP-a BPK uklesano je ime 61 poginulog pripadnika policije, dok je 191 pripadnik policije teže ili lakše ranjen, što nam daje za pravo da kažemo da su pripadnici policije aktivno učestvovali i dali nesebičan doprinos u odbrani ovih prostora” - kazao je predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde 1991. - 1995. Šefik Hodžić.         

Podsjeća da je kroz policijske jedinice u ovom dijelu BiH tokom rata prošlo oko 900 pripadnika te da je za iskazanu hrabrost značajan broj njih odlikovan najvećim ratnim priznanjima.

”Veliki broj pripadnika policije odlikovan je najvećim ratnim priznanjima, neki su posthumno neki u redovnoj proceduri dobili „Zlatnu policijsku značku“ dok je jedan pripadnik policije, Muhidin Mašić - Munja  dobio ”Medalju za hrabrost”. Naša je trajna obaveza i briga o porodicama poginulih policajaca i udruženje od svog osnivanja 2012. godine zajendo s kantonalnim MUP-om aktivno radi na zbrinjavanju i pomoći tim porodicama” - istakao je Hodžić.

Počast poginulim pripadnicima policije odata je na mezarjima širom Goražda kao i u Općini Foča u FBiH. Cvijeće je položeno i na spomen obilježju obijenoj djeci Goražda u periodu 1992.-1995. godina. Šesti april kao Dan sjećanja na poginule pripadnike policije odabran je s razlogom. Prve žrtve agresije u redovima policije 1992. godine bili su Abid Ramović komandir ratne stanice policije Foča dok su u Ustikolini poginuli policajci Ševal Bećirović i Mehmed Kamerić - Meca. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'