Bosna i Hercegovina     | 07.04.2021. 13:43 |

Transparentnost pojačava odgovornost izabranih zvaničnika

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Transparentnost pojačava odgovornost izabranih zvaničnika u obavljanju javnih funkcija, smanjuje prostor za korupciju i zloupotrebe vlasti, omogućava građanima veću kontrolu rada vlasti, te doprinosi donošenju kvalitenijih odluka od javnog interesa - rečeno je tokom online treninga za predstavnike medija „Proaktivna transparentnost i otvoreni podaci - zagovaranje otvorene vlasti“.

Trening provodi Ured koordinatora za reformu javne uprave u okviru Programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini, a koji po nalogu Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva provodi njemački GIZ.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan je u uvodu kazao da je tema otvorene vlasti i proaktivne transparentnosti važna s aspekta reforme javne uprave i njom se bavi Strateški okvir za reformu i prateći akcioni plan za njegovu provedbu.

- Kroz ova dva dokumenta želimo postići, između ostalog, da institucije otvore svoje podatke i postave sve informacije od javnog značaja na svoje web stranice - kazao je Ćuzulan.

Po njegovim riječima, objavljene informacije trebale bi biti blagovremeno dostupne i od značaja za što veći broj ljudi, jednostavne za pretragu, razumljive i dostupne bez velikih troškova. Ovakav koncept je poznat pod nazivom proaktivno objavljivanje, a njegov rezultat je proaktivna transparentnost.

- Na državnom nivou postoji zaključak Vijeća ministara BiH koji nalaže institucijama da kontinuirano objavljuju podatke od javnog interesa, odnosno da objave set od 38 podataka, a inicijativa je upravo krenula od nas, još prije nekoliko godina - naveo je on.

Dodao je da je kroz implementaciju Strateškog okvira i Akcionog plana namjera da institucije Federacije BiH, RS-a i Brčko Diskrikta BiH to isto urade na ovim upravnim nivoima.

Napomenuo je da se već duže vrijeme pripremaju izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, te da su se zalagali da standardi proaktivne transparentnosti budu dio novog zakonodavstva.

- Proaktivno objavljivanje informacija može pozitivno uticati na odgovornost samih institucija u raspolaganju novcem poreskih obveznika, jer informacije o potrošnji čini transparentnijim. Uz veću transparentnost institucija, povećava se informiranost građana, a to otvara prostor za veću uključenost u demokratske procese i bavljenje pitanjima od javnog interesa građana. Dodatno, transparentnost i pristup informacijama najveći su neprijatelji korupcije - zaključio je Ćuzulan.

Predstavnik GIZ-a, savjetnik i službenik za implementaciju Elvis Mujanović, kazao je da njemački GIZ, uime Vlade SR Njemačke, od 2010. godine podržava reformu javne uprave u BiH, a od 2019. godine kofinansijer je također Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

- Tako da od 2015. godine smo pokušali da podržimo institucije, ali i organizacije civilnog društva da unaprijede transparentnost. Znamo da transparentnost vlasti u BiH nije uvijek na najboljem nivou i da ima dosta prostora za unapređenje - kazao je on.     

Dodao je da je zbog toga 2015. godine njemački GIZ podržao institucije vlasti i organizacije civilnog društva u izradi Politike proaktivne transparentnosti.

-Tokom svih šest godina koliko podržavamo temu proaktivne transparentnosti i otovrene vlasti, uvijek smo se pitali šta s tim kada institucije objave određene informacije, šta se onda događa, ko koristi te informacije, na koji način se koriste, da li se time odgovara na potrebe korisnika, građana BiH - naveo je Mujanović.

Kaže da je u tom smislu organizirana i današnja obuka, te da su jedan od značajnih korisnika svih informacija koje organi javne uprave objavljuju upravo predstavnici medija, odnosno novinari, istraživački novinari.

Po njegovim riječima, svi koji se bave izvještavanjem o radu vlasti, ali i o drugim temama, imaju sponu s informacijama koje objavljuju organi uprave.  

Trenerica Danira Karović je kazala da je tema „Proaktivna transparentnost i otvoreni podaci“ veoma važna i predmet je i diskusija i unapređenja posljednjih godina u našoj zemlji.

Navela je da sama riječ transparentnost znači otvorenost, komunikaciju, odgovornost.

- U politici se često transparentnost koristi kao sredstvo za držanje javnih službenika odgovornim za svoje postupke, za svoja obećanja, te za borbu protiv korupcije. Transparentnost institucija vlasti javnog sektora općenito je jedan od osnovnih postulata demokratskog društva, a temelji se upravo na pretpostavci da informacije od javnog karaktera trebaju biti javno dostupne - kazala je Karović.       

Dodala je da, kada su ti podaci javno postupni, onda i građani mogu biti informirani o radu institucija, a samim tim i o odlukama koje se dosnose u njihovo ime.  

Istaknula je da transparentnost svakako pojačava odgovornost izabranih zvaničnika u obavljanju javnih funkcija, te smanjuje prostor za korupciju i zloupotrebe vlasti, omogućava građanima veću kontorlu rada vlasti i doprinosi donošenju kvalitenijih odluka od javnog interesa.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta