Svijet     | 07.04.2021. 15:49 |

Xi poručio Merkel: U odnosima Kine i EU eliminirati uplitanje

FENA Internet

PEKING, 7. aprila (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je poručio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se odnosi Kine i EU suočavaju s "raznim izazovima" i izrazio je nadu da bi 27-člani blok mogao "nezavisno djelovati" kako bi donosio ispravne odluke, javili su kineski državni mediji.

U telefonskom razgovoru s Merkel, koja predvodi Njemačku, najveću ekonomiju EU, Xi je kazao da se EU i Kina trebaju "međusobno uvažavati" i "eliminirati uplitanje", sudeći po transkriptu razgovora koji je objavila kineska državna novinska agencija Xinhua, ne navodeći ko je izvor takvog uplitanja.

EU je prošlog mjeseca uvela prve značajnije sankcije protiv kineskih zvaničnika od 1989. zbog navodnih kršenja ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang. Peking, koji negira te navode, brzo je uzvratio stavljajući na crnu listu neke evropske poslanike i entitete.

Saveznici EU, Sjedinjene Države, Britanija i Kanada, također su sankcionirali kineske zvaničnike zbog Xinjianga, i spor prijeti da ugrozi  investicijski sporazum između EU i Kine  postignut krajem 2020. nakon višegodišnjih pregovora.

Xi je također zatražio od Njemačke i EU da učine zajedničke napore s Kinom na održavanju zdravog i stabilnog razvoja bilateralne saradnje, navodi se u transkriptu.

Kina je spremna da sarađuje s međunarodnom zajednicom na "pravednoj i razumnoj distribuciji" vakcina protiv koronavirusa i protivi se vakcinskom nacionalizmu,  dodao je kineski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom