Bosna i Hercegovina     | 07.04.2021. 19:34 |

CIK BiH: Neophodna reforma u oblasti izbornog zakonodavstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH danas su održali online sastanak s ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH,  ambasadoricom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD-a u BiH.

Ambasadori su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložila Centralna izborna komisija BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Centralna izborna komisija BiH je bila izložena političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Centralne izborne komisije BiH kao institucije.

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne grupe za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno učešću predstavnika Centralne izborne komisije BiH u njenom radu.

Zaključeno je da je uključenje Centralne izborne komisije BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno. Uloga Centralne izborne komisije BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora, može samo doprinijeti kvalitetu kreiranih zakonskih rješenja.

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sistemu ne mogu riješiti samo radom Centralne izborne komisije BiH. Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o finansiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje tačnosti Centralnog biračkog spiska i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

Članovi CIK-a BiH su upoznali ambasadore o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sistema u BiH i njegovo približavanje europskim standardima.

Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a, saopćeno je iz Ureda za informiranje.                                                                                        

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo