Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 10:15 |

Marić: Mostar treba kvalitetan kompromis i brza rješenja

FENA

MOSTAR, 8. aprila (FENA) - Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić ističe da se novi saziv mostarskog parlamenta postepeno uhodava i da je zadovoljan dosadašnjim radom te da nije problem što je Vijeće sastavljeno od predstavnika različitih opcija, jer je to dio demokratije.

- Važno je i što su sva dosadašnja zasjedanja Vijeća bila javna i javnost je mogla putem interneta pratiti zbivanja u Vijećnici. Inače, smatram da je javnost rada Gradskog vijeća jedan od najvažnijih principa na kome ću ja kao predsjednik itekako insistirati. Mi smo predstavnici građana i građani moraju znati šta Vijeće raspravlja i za šta se svako od vijećnika ili političkih opcija zalaže. Za sada sam zadovoljan radom Gradskog vijeća, mada će neka od najvažnijih pitanja tek doći na dnevni red, pa ćemo vidjeti kako će se tada stvari odvijati. Ja sam, ipak, optimista, ističe Marić.

Komentirajući izbor Marija Kordića za gradonačelnika Marić kaže kako je moglo biti drugačije te da je Koalicija za Mostar 2020. učinila sve da Mostar nakon toliko godina dobije gradonačelnika, koji nije iz HDZ BiH, odnosno da to bude neko od Bošnjaka.

-Jedan dio naših partnera je to prepoznao i dao podršku dr. Guzinu i na tome im se zahvaljujem. Ipak, onaj znatno manji dio je ostao neopredijeljen, odnosno bolje reći da je svojom pasivnošću praktički omogućio izbor kandidata HDZ BiH. Mi sa tom njihovom odlukom moramo živjeti, ali na njima ostaje da to pojasne i objasne svojim biračima koji su ih i doveli u Gradsko vijeće, ističe Marić.

Ipak, ističe dobru suradnju s novim gradonačelnikom, iako različito gledaju na neka od najvažnijih pitanja.

-Smatram da smo jako korektno ušli u ovu novu priču, pa i neki novi početak za Grad Mostar. Razgovaramo otvoreno i bez potrebe da se nadmećemo. Političkih razlika ima i biće ih. Od toga ne bježimo, ni gospodin Kordić ni ja. Mi smo iz različitih političkih opcija, koje različito gledaju na neka od najvažnijih pitanja i to je stvarnost od koje ne bježimo. Međutim to ne znači da ne možemo kvalitetno sarađivati u interesu Grada Mostara. Štaviše, barem sa moje strane će uvijek biti prostora za kvalitetan dogovor, koji neće voditi majorizaciji bilo koga ili će biti isključiv. Mostar treba kvalitetan kompromis i brza rješenja i ja ću se potruditi da to tako i bude, kaže predsjednik Gradskog vijeća.

Odbija navode o trgovini SDA i Koalicije za Mostar sa HDZ BiH, nazivajući takve tvrdnje opasno sračunatim lažima i konstrukcijom.

-Čak su mi i besmislene sve te priče koje plasiraju neki pojedinci, jer je javnost itekako imala prilike da se uvjeri ko se, za šta i kako zalagao. Da je cijela opozicija bila jedinstvena, te da nije - iz ko zna kojih razloga - igrala određene igrice, gradonačelnik Mostara sada ne bi bio iz HDZ BiH i to je jasno kao dan. Sve ostalo su jeftine špekulacije bez osnove, ali sa namjerom da se na druge prebaci vlastita odgovornost. To najodlučnije odbijam, navodi Marić.

Kada su u pitanju najvažniji prioriteti u radu Gradskog vijeća Mostara i gradske administracije uopće, Marić kaže da problema i izazova ima jako puno.

-Treba ponovo pokrenuti cijelu ovu mašineriju koja je godinama stajala i ujedno rješavati probleme, praktički „u hodu“.  Svega tu ima, od urgentnog rješavanja pitanja Budžeta, preko godinama nerješavanih problema, pa do razvoja grada i borbe sa pandemijom. Mislim da su upravo ove stvari koje će obilježiti prvu godinu našeg mandata. Volje za radom ima. Svi su raspoloženi da Mostar konačno krene u pravom smjeru i hajmo iskoristiti tu pozitivnu energiju. Naravno ništa neće moći da se riješi preko noći, ali ukoliko krenemo što prije, prije ćemo doći i do rezultata, pa i po pitanju za građane vrlo važnih problema, kao što su deponija Uborak, recimo. Najvažnije je da ne bude političkih blokada, jer bi to onda paraliziralo sve procese. Mostar se sada s pravom ističe kao pozitivan primjer i ja bih volio da to tako i ostane. Mostar je ponovo zanimljiv i domaćoj i međunarodnoj javnosti i smatram da se to mora iskoristiti na najbolji mogući način, ističe Marić.

Vezano za izbor Radmile Komadine za glavnu savjetnicu gradonačelnika Marić ističe da je ona dobila značajan broj glasova na listi HDZ BiH i to je činjenica od koje se treba poći.

-Osim toga, zbog specifičnosti Statuta Grada Mostara u sadašnjoj situaciji, glavni savjetnik je morao biti samo neko iz reda vijećnika srpske nacionalnosti. Dakle, izbor se sveo na četiri vijećnika iz Gradskog vijeća. Klub Srba je, koliko je meni poznato, iznio svoj stav i sve procedure pri izboru su ispoštovane. Nije na meni da sada dovodim procedure i imenovanja u pitanje. Možda sam ja imao na umu nekoga drugoga, ali to je samo moj stav. Vijeće je odlučilo kako je odlučilo i najvažnije je da je proces imenovanja završen. E sada, kako će se gospođa Komadina ponašati, to je pitanje za nju i HDZ BiH, koji ju je kandidovao. Zanimljivo je da bi sada opozicija pokazivala zube na imenovanju glavne savjetnice, a odbila je učestvovati u izboru gradonačelnika i time otvorila vrata za kandidata HDZ BiH. Meni to nije logično, kaže Marić.

Za izmjene Gradskog statuta, što je i dio sporazuma koji je omogućio izbore u Mostaru, Marić kže da je to jedno od najvažnijih pitanja, „ali smo ga na jedno kraće vrijeme prolongirali, kako bi došli do najkvalitetnijih rješenja“.

-Gradsko vijeće je donijelo Zaključak, u kojem su dati rokovi do kada se trebaju dostaviti prijedlozi za izmjene i dopune Statuta Grada Mostara, i da ih radna tijela usaglase. Nadam se da ćemo  postojeći „nametnuti“ Statut i njegove izmjene i dopune, na tragu potpisanog sporazuma između SDA i HDZ-a, imati usvojene do kraja juna mjeseca 2021.godine. Osim ovih usaglašenih izmjena Statuta između SDA i HDZ-a, razmotriti će se i svi ostali pristigli prijedlozi koji dođu Gradskom vijeću Grada Mostara. Mostar ne smije i ne može čekati. Osim toga, to je dio preuzetih obaveza koje se i zakonski moraju provesti. Nije to pitanje nečije volje ili stava, ma kakav bio. Stvari su tu jasne i treba krenuti sa time što prije.  Što se mene tiče, ja ću raditi na tome da pitanje izmjena Statuta Grada Mostara što prije stigne pred vijećnike. Nećemo se igrati procedurama i preuzetim obavezama, ističe on.

Predsjednik mostarskog gradskog vijeća odlučno odbacuje tvrdnje koje su se pojavile u nekim medijima da je profitirao od izgradnje vjetroparka u Mostaru. Kaže da se radi o gomili laži i konstrukcija bez osnova.

-Tačno je da sam na očevoj zemlji izgradio vikendicu u Podveležju, koja nije nikakvo veliko zdanje, već samo obična kuća za odmor nekih 50 m2. Ali uvijek ima onih koji vole izmišljati afere ili namjerno pretjerivati sa željom da se nekome nanese politička šteta. To dolazi iz onih kuhinja koje bi i danas najviše voljele da Mostar grca u političkim problemima i bez vlasti. Moj imovinski karton je dostavljen CIK-u 25.12.2020.godine. Dostavio sam ga kao delegat u Parlamentu FBiH, gdje sam bio samo nešto više od mjesec dana i kad sam prihvatio mandat vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, ponovno sam dostavio svoj imovinski karton. Sve što se nalazi u mom imovinskom kartonu odgovorno tvrdim da je tačno, naglašava Marić i dodaje da za sve ono, što se utvrdi da posjeduje od imovine, a nije navedeno u imovinskom kartonu, spreman snositi posljedice, kako krivične tako i političke.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo