Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 10:29 |

Počela sjednica GV Sarajevo, očekuje se izbor Benjamine Karić za gradonačelnicu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva će na konstituirajućoj sjednici koja je upravo počela birati gradonačelnika Grada Sarajeva i njegove zamjenike. Kandidatkinja za gradonačelnicu je Benjamina Karić (SDP), a za zamjenike gradonačelnika Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Nakon bezuspješnog pokušaja da se izabere Bogić Bogićević za gradonačelnika Sarajeva, novi prijedlog SDP-a je Benjamina Karić.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.

 Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo