Svijet     | 08.04.2021. 10:26 |

Vlada Sjeverne Irske zasjeda zbog nemira i nasilja na ulicama

FENA Internet

BELFAST, 8. aprila (FENA) - Vlada Sjeverne Irske sastat će se kako bi bila informisana o noćnom uličnog nasilju koje je eskaliralo u srijedu sektaškim sukobima.

Nasilje je uslijedilo zbog sve veće frustracije među mnogim pro-britanskim unionistima zbog novih trgovinskih ograničenja nakon Brexita između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva za koje su mnogi upozorili da bi mogle biti pokretač nasilnih protesta.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je "duboko zabrinut" zbog nasilja, u kojem je posljednjih dana povrijeđeno na desetine policajaca. Njegov irski kolega Micheál Martin pozvao je Dublin, London i sve strane u Sjevernoj Irskoj da sarađuju na ublažavanju tenzija i vraćanju mira.

Izvršna vlast ove britanske regije, koju predvode irski nacionalisti i njihovi unionistički suparnici, sastat će se kasnije u četvrtak kako bi razgovarali o sukobima, rekla je zamjenica prvog ministra Michelle O'Neill, javlja Reuters.

- Oni koji su odgovorni za nasilje, kriminalnu štetu, manipulacije našim mladim ljudima i napade na policiju moraju prestati poduzimati tako štetne činove - rekla je O'Neill iz irske nacionalističke stranke Sinn Fein na Twitteru kasnije u srijedu.

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalilo je oteti autobus u prometnoj ulici u srijedu oko 18.00 sati po lokalnom vremenu. Vozač i putnici su nepovrijeđeni.

Incident se dogodio u blizini jednog od takozvanih "zidova mira" u Belfastu koji dijele neke irske nacionalističke i unionističke zajednice. Grupe demonstranata palile su pirotehnička sredstva, i bacali cigle i benzinske bombe jedni na druge s obje strane zidova.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'