Ekonomija     | 08.04.2021. 11:22 |

UPFBiH zahtijeva što hitnije formiranje Komisije za vrijednosne papire

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) pridružuje se Zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR), koji su od nadležnih federalnih institucija zatražili deblokadu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, saopćilo je ovo udruženje.

U Udruženju insistiraju na hitnoj provedbi zakonskih procedura s ciljem imenovanja članova navedene komisije.

Zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH, duže od godinu dana privreda Federacije BiH trpi ogromne posljedice. Blokirano je stotine predmeta i stotine miliona KM kapitala koji je u vrijeme pandemije COVID-19 prijekopotreban za održavanje proizvodnje, investiranje u nove tehnologije, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

- Posebno ističemo da je Komisija za vrijednosne papire najvažnija institucija na finansijskom tržištu FBiH. Naglašavamo da Komisija već duže od godinu dana ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime se rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima. U ovom trenutku, oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijedosne papire FBiH - citat je iz saopćenja. 

Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva da nadležne institucije hitno provedu zakonske procedure kako bi Parlament FBiH imenovao članove Komisije za vrijednosne papire FBiH  da bi Komisija hitno počela rad i deblokirala procese koji koče razvoj privrede, investicijskog i tržišta kapitala u FBiH.  

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta