Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 12:00 |

Lučić čestitao Svjetski dan Roma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić čestitao je svim Romima Svjetski dan Roma, koji se širom svijeta obilježava 8. aprila.

- Vijeće ministara BiH usvojilo je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, niz mjera u cilju rješavanja problema Roma. U periodu od 2009. – 2020. godine Bosna i Hercegovina je kroz budžet, sufinansiranje od strane lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija osigurala više od 50.000.000 KM za rješavanje problema Roma. Samo u protekloj godini Ministarstvo je obezbijedilo više od 2.500.000 KM za stambeno rješavanje Roma, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, humanitarne pakete, kao i grantove nevladinim organizacijama koji se bave tom problematikom - navodi se.

Kako se ističe u saopćenju Ministarstva, Bosna i Hercegovina je nastavila aktivnosti u okviru Savjeta za regionalnu saradnju za integraciju Roma do 2020. godine, koji uključuje sve države Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovine je prihvatila 5. jula 2019. godine Deklaraciju partnera zapadnog Balkana o intergraciji Roma/kinja te se tako, kako se navodi, obavezala da će i dalje raditi na integraciji Roma u BiH društvo.

- Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić zalaže se za ravnopravanost Roma i njihovu inkluziju u bh. društvo, a za to je neophodna veća uključenost domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, romskog nevladinog sektora i Odbora za Rome BiH kao savjetodavnog organa. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nastavit će implementaciju svih domaćih i međunarodnih inicijativa za unapređenje statusa Roma u sve sfere društva - ističe se.

Kako podsjećaju iz Ministarstva, Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Tad je usvojena odluka o romskoj zastavi, službenoj himni, službenom romskom jeziku, a zvanično je prihvaćen i naziv ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma, održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april - dan kad je otvoren 1. Kongres u Londonu proglasi za Svjetski dan Roma. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana