Svijet     | 08.04.2021. 12:59 |

Gradonačelnik Beča pozvao na solidarnost s Romima

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 8. aprila (FENA) - Gradonačelnik Beča Michael Ludwig uputio je poruku povodom Međunarodnog dana Roma, 8. aprila, kojom poziva na angažman protiv predrasuda i diskriminacije, kao i na solidarnost s najvećom etničkom manjinom u Evropi. 

- Danas, 8. aprila 2021. godine obilježavamo Međunarodni dan Roma. Ovaj dan je inicijativa u cilju skretanja pažnje na situaciju Roma širom svijeta. Grad Beč svim srcem učestvuje. I kao gradonačelniku, meni je vrlo važno da na ovaj način pošaljem vidljiv signal protiv diskriminacije i u cilju solidarnosti. Naime, solidarnosti s najvećom etničkom manjinom u Evropi, koja još uvijek na mnogim mjestima pati od isključenja i rasizma - naglasio je gradonačelnik Ludwig.

Dodao je da je to i moralna obaveza, koja proizlazi iz historije, a s obzirom na genocid nad evropskim Romima i Sintima tokom nacionalsocijalističke ere, koju "mi u Beču shvaćamo vrlo ozbiljno".

Gradonačelnik Beča podsjetio je, istovremeno, da su posljednjih par godina u Beču poduzeti mnogi koraci kako bi se ta manjina učinila vidljivom - poput imenovanja komunalnih stanova po Rudolfu Sarköziju, osnivaču i do njegove smrti 2016. godine, predsjedniku Udruženja austrijskih Roma, ili preimenovanju trga u okrugu Floridsdorf u "Romski trg".

- Zastava koja se danas vijori na ulazu u Vijećnicu simbolizuje značaj zauzimanja stava protiv predrasuda i rasizma. To također podrazumijeva rad od strane Evrope, kako bi se konačno postigao napredak u prečesto lošoj socijalnoj situaciji Roma u Istočnoj Evropi - naglasio je Ludwig, potcrtavajući u zaključku da je važno osvijestiti javnost o bogatoj kulturi Roma te da Međunarodni dan Roma upravo to i čini, saopćio je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana