Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 13:47 |

Podrška rješavanju stambenog pitanja mladih - Vlada FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. travnja (FENA) - Današnjom Odlukom Vlada FBiH je Union banci d.d. Sarajevo odobrila kredit po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2021. godinu na ekonomskom kodu namijenjenom za ostala domaća pozajmljivanja, u iznosu od 15.000.000 maraka. Sredstva su Banci odobrena s rokom dospijeća 20 godina i kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje, a bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja.

Kako je, pored ostalog, navedeno u obrazloženju, u 2020. godini je odobreno 286 odobrenih kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28.838.299 maraka. Prosječan iznos kredita po zahtjevima je 96.699,89 KM. Prosječna starosna dob dosadašnjih korisnika kredita je 32 godine, a oni su iz više od 50 mjesta u FBiH.

Krediti u značajnoj mjeri doprinose rješavanju egzistencijalnih pitanja, što će utiče na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji, ali i jačanju kreditnog potencijala Banke i mogućnosti ponude dugoročnih kredita stanovništvu, kaže se u priopćenju za javnost Vlade FBiH. 

Za potpisivanje Ugovora s Union bankom ovlaštena je federalna ministrica financija.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta