Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 14:43 |

Radivojević na temelju Sporazuma o priznanju krivice osuđen na osam mjeseci

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivice, Općinski sud u Sarajevu oglasio je krivim Desnicu Radivojevića, bivšeg federalnog ministra trgovine i ministra prostornog uređenja te zamjenika premijera Federacije BiH, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja te ga osudio na osam mjeseci zatvora, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS).

Okrivljeni se tereti da je od jula do decembra 2014. godine, nakon što je došao do saznanja da se na području FBiH vrši dodjela poljoprivredne mehanizacije i opreme koju je NR Kina donirala Bosni i Hercegovini, a koja je namijenjena korisnicima pogođenim poplavama iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, pronašao osobu kojoj je iz budžeta za uslugu podnošenja fiktivnog zahtjeva za donaciju traktora isplatio 5.000 KM, a traktor zadržao za sebe.

Tako je, kako iz Tužilaštva KS navode, nezakonito stekao 15.852,84 KM koliko je vrijednost spomenutog traktora, a Budžet FBiH oštetio za iznos od 5.000 KM.

Prema Sporazumu o priznanju krivice, okrivljeni je dužan uplatiti u budžet FBiH iznos od 20.852,84 KM od pravosnažnosti presude.

Radivojević je uhapšen u operativnoj akciji kodnog naziva „Farmer“ u aprilu 2019. godine, nakon čega je u maju iste godine pušten da se brani sa slobode.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta