Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 15:17 |

Bašić primio delegaciju Merhameta - Uskoro javni poziv za pomoć javnim kuhinjama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, sa saradnicima, primio je danas delegaciju Humanitarne organizacije „Merhamet“ MDD Sarajevo u čijim se kuhinjama svakodnevno pripremi 8.000 obroka.

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac je sa premijerom Bašićem razgovarao o radu narodnih kuhinja i funkcionisanju Merhameta, koji djeluje od 1913. godine i najstarija je karitativna organizacija Bošnjaka.

Područje Zeničko-dobojskog kantona pokrivaju regionalni odbori Merhameta u Zenici i Maglaju, a imaju narodne kuhinje u Zenici, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju i Brezi.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona godinama sufinansira rad svih narodnih kuhinja na području tog kantona, pa tako i kuhinje Merhameta.

- Narodne kuhinje su oslonac za mnoge socijalno ugrožene porodice, zbog čega imaju našu punu podršku. Ministarstva već pripremaju vlastite programe utroška, tako da ćemo vrlo brzo raspisati javne pozive za dodjelu ovih sredstava - rekao je Bašić.

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović rekla je da ovo ministarstvo podržava sve socijalne projekte nevladinog sektora, posebno narodne kuhinje, te da se Merhamet ističe po tome što odobrena sredstva koristi za pokrivanje režijskih troškova, dok većinu namirnica za pripremu obroka proizvodi na svojim imanjima i pogonima.

Predsjednik Merhameta Vrbanjac zahvalio je Vladi ZDK-a i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci i brizi za socijalno-ugrožene u ovom kantonu.

Naglasio je da Merhamet na imanju kod Zavidovića godinama proizvodi povrće i tjesteninu za svoje kuhinje, a uskoro u ovom kantonu planira otvoriti pekaru, kakvu je već otvorio u Tuzlanskom kantonu, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu