Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 15:10 |

U Brčkom u tijeku realizacija niza projekata o stambenom zbrinjavanju Roma

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. travnja (FENA) - U povodu Svjetskog dana Roma u četvrtak je u Gradskoj vijećnici u Brčkom održan sastanak na kojem su nazočili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH te Omladinskog centra "Vermont", a na kojem se razgovaralo o položaju Roma u Distriktu i njihovom stambenom zbrinjavanju.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik brčananske Skupštine Siniša Milić ovom su prigodom Romima čestitali njihov dan, a na sastanku su također razgovarali i o mnogobrojnim aktivnostima Vlade i Skupštine koje su realizirane s ciljem stambenog zbrinjavanja Roma, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Predstojnik Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Ljubica Ilić istaknula je da je trenutno u tijeku realizacija projekta koji je počeo prošle godine, a koji se odnosi se na stambeno zbrinjavanje deset romskih obitelji pri čemu je sedam stambenih jedinica u izgradnji, a tri u rekonstrukciji.

"Projekt se realizira udruženim sredstvima Brčko distrikta BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 75.000 maraka. Planirano je da se projekt završi do lipnja, a ove godine započinjemo novi, koji uključuje rekonstrukciju ili sanaciju oko šest i izgradnju jedne stambene jedinice. U narednim godinama sukladno raspoloživim sredstvima realizirat ćemo odabrane, a nerealizirane korisnike iz prethodnih godina", kazala je Ilić.

Ona je navela da osim spomenutih projekata s resornim državnim ministarstvom u Odjelu postoje i drugi javni pozivi za dodjelu donacija za rekonstrukciju, sanaciju ili izgradnju individualnih stambenih objekata na koje se svi Romi imaju pravo prijaviti i ako ispunjavaju kriterije biti izabrani za  korisnike donacije, te da se uskoro očekuje i realizacija projekta CEB II.

"Projekt CEB II je iz 2012. godine i do sada nije realiziran uslijed niza tehničkih poteškoća. Namijenjen je za zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih naselja kojih u Brčkom trenutno ima šest. Njime se rješava problematika raseljenih osoba osiguranjem stambenih jedinica. Mi imamo odluku Vlade da se ovaj projekt, u vrijednosti od 1.407.000 eura kreditnih sredstava, realizira na Prutačama, čime će veliki broj romskih obitelji biti stambeno riješen", pojasnila je Ilić.

Dodaje kako je važno napomenuti i projekt izgradnje zgrade za Rome s 18 stambenih jedinica koji je realiziran 2017. godine, a funkcionira po sistemu socijalnog stanovanja.

Zastupnica iz reda nacionalnih manjina u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić čestitala je Dan Roma svim svojim sunarodnjacima i istaknula da su obrazovanje Roma i njihovo stambeno zbrinjavanje najvažniji ciljevi.

"Zalagat ćemo se da svi Romi dobiju svoj stan ili kuću i da radimo na zapošljavanju kako bi oni bili ravnopravni članovi društva. Nadam se da ću svojim osobnim djelovanjem pomoći", dodala je Šečić.

Ravnatelj Omladinskog centra "Vermont" Damir Radenković zahvalio je Vladi i Skupštini Brčko distrikta BiH koji su, kako je kazao, uložili velike napore da se pokrene projekt CEB II.

"Za socijalne slučajeve treba izgraditi 60 stanova i zatvoriti kolektivni smještaj na Prutačama. Osim stambenog zbrinjavanja, naglasak rada našeg Omladinskog centra bit će na obrazovanju Roma, zdravstvenom zbrinjavanju, ali i na zapošljavanju", dodao je Radenković, stoji u priopćenju.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'