Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 15:48 |

Goražde - BPK-a čeka nove vakcine za nastavak imunizacije stanovništva

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. aprila (FENA) - Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde utrošio je sve dosad dopremljene doze vakcina, za imunizaciju zdravstvenih radnika, štićenike Doma za stara i iznemogla lica, kao i vakcinaciju koja je počela u porodičnim abulantama - potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdarvstvo dr. Medina Bičo.

Istakla je da se očekuju nove doze kako bi bila nastavljena imunizacija osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika. Podsjetila je da je ovom kantonu ukupno isporučeno 350 doza AstraZeneca vakcine i 84 proizviđača Pfizer.

„Ukupno 434 doze vakcina su utrošene i s današnjim danom više nemamo vakcina već čekamo narednu isporuku kako bi se nastavila vakcinacija u ambulantama. Zaista moram pohvaliti menadžment i osoblje Doma zdravlja Goražde koji su veoma brzo organizovali proces imunizacije u ambulantama i danas je to već završeno. Dio vakcina distribuiran je i u Domove zdravlja Ustikolina i Prača, tako da smo utrošili  svih 250 doza AstraZenece, koju smo dobili prošle semdice“ - pojasnila je Bičo.

U i Domu zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ zadovoljni su činjenicom da je ovaj kanton među prvima krenuo s imunizacijom stanovništva.

„U Domu zdravlja vakcinisalo se 110 od 126 uposlenih, praktično vakcinu nisu primili samo oni koji ne smiju jer su još uvijek zaraženi ili se tek opravljaju. Zaista smo zadovoljni činjenicom da smo među prvim kantonima počeli vakcinaciju stanovništva što je posljedica i nesretne činjenice da imamo mali broj zdravstvenih radnika tako da smo taj proces okončali i pored malog broja vakcina i sada idu priortetni hronični bolesnici, osobe s malignim ili nekim drugim oboljenjima i osobe starije od 65 godina“ - ističe direktor ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić.  

Ocjenjuje da se ne može biti zadovoljno količinom vakcina koje dobija BPK-a.

„S većim brojem vakcina, koliko nas malo ima, vrlo brzo bi smo dostigli kolektivni imunitet. Poređenja radi, sa onoliko vakcina koliko treba da se vakcinišu samo zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo, mi možemo praktično završiti vakcinaciju našeg cijelog stanovništva i time steći imunitet koji štiti od bolnice i smrti što je definitivno utvrđeno“ - ističe Čengić.

U BPK-a već nekoliko dana bilježi se pad broja novozaraženih osoba i trenutno je aktivno 260 slučajeva koronavirusa. Ipak, u Zavodu za javno zdarvstvo napominju da je situacija i dalje ozbiljna obzirom na povećan broj smrtnih ishoda kao i veliki broj osoba kojima je potrebna hospitalizacija. Trenutno je na bolničkom liječenju 50 pacijenata.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!