Svijet     | 08.04.2021. 16:16 |

Kremlj - Rusija spremna da zaštiti svoje građane na istoku Ukrajine

FENA Internet

MOSKVA, 8. aprila (FENA) - Visoki zvaničnik Kremlja izjavio je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prinuđena da brani svoje građane u istočnoj Ukrajini i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao zemlje, javila je novinska agencija TASS.

Zapadne zemlje pozvale su na suzdržanost nakon što je Ukrajina izrazila zabrinutost gomilanjem ruskih snaga u blizini ukrajinske granice s Rusijom. Nasilje se pojačalo duž linije kontakta između vladinih snaga i separatista u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbass.

- Podržavam ocijenu da bi pokretanje vojne akcije bilo početak kraja Ukrajine - navodi novinska agencija riječi zamjenika čelnika ruske predsjedničke administracije, Dmitrija Kozaka.

Kozak je bio upitan da li će Rusija zaštititi svoje građane u istočnoj Ukrajini.

- Aludirajući u svom odgovoru na Srebrenicu, gdje su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubile snage bosanskih Srba tokom bosanskog rata iz perioda 1992.-1995., on je kazao: "Sve zavisi od obima vatre. Ukoliko bude, kao što naš presjednik kaže, Srebrenica, mi ćemo očigledno morati istupiti kako bismo ih branili".

Tokom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev za provokativne akcije u istočnoj Ukrajini, koje kako je rekao, samo pogoršavaju situaciju u regiji, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo