Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 20:02 |

Civilna zaštita Novi Grad donirala potrošni medicinski materijal Domu zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo donirala je 25 aparata za pulsno mjerenje pritiska i deset pulsnih oksimetara za mjerenje kisika u krvi, kao i potrošni medicinski materijal, zavoje, vate, šprice i dr. za potrebe pregleda i laboratorijske dijagnostike Organizacionoj jedinici Doma zdravlja "Novi Grad". 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i direktoricom Doma zdravlja „Novi Grad“ dr. Merimom Pašić, posjetio je danas COVID ambulantu Saraj Polje, gdje je donacija uručena.

- Mi smo bili zamoljeni na sjednici Štaba CZ od dr. Merime Pašić, da osiguramo određene količine potrošnog materijala, koji je neophodan u svakodnevnom radu i koji se proteklih mjesec dana trošio u velikim količinama. Danas smo taj materijal uručili ovdje na Saraj - Polju, gdje je formirana najveća Covid ambulanta u Kantonu Sarajevo - kazao je Efendić.

Podsjetio je kak oje sistem javnih nabavki i ukupnog funkcionisanja Domova zdravlja komplikovan i često neefikasan, pa se dešavaju situacije da dolazi do nedostatka osnovnog materijala i opreme za rad.

Pored zahtjeva javne ustanove da im se pomogne, Općina je imala smo slične zahtjeve i od građana koji su primijetili da se medicinsko osoblje bori sa nedostatkom aparata za dijagnostiku, kao i ostalog materijala.

- Ovo je bio najteži period kada je u pitanju naš grad i država u smislu korona pandemije i nadam se da prilazimo kraju tog teškog perioda, te da ćemo iz njega što prije izaći  - rekao je načelnik Efendić.  

Direktorica Pašić kazala je da je prethodni mjesec bio jako težak za uposlenike doma zdravlja, posebno za one koji su radili u COVID ambulanti, urađeno je više od 10.000 pregleda, oko 7.700 rendgen snimaka i očitanja tih snimaka, urađeno je 8.000 laboratorijskih pregleda sa više od 150.000 analiza.

- Hvala načelniku Efendiću i civilnoj zaštiti Općine Novi Grad Sarajevo na još jednoj jako vrijednoj donaciji, koja posebno puno znači u ovome vremenu kada se borimo protiv virusa korona. Zahvaljujući ovoj donaciji pacijenti će dobiti kvalitetniju uslugu, a uposlenici će imati kvalitetniji rad - zaključila je dr. Pašić, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta