Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 10:43 |

Usvojen niz pravilnika u skladu sa Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. travnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH održala je u petak prvi nastavak sedme redovite sjednice na kojem su, na prijedlog Odjela za zdravstvo, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH, među ostalim, usvojene Smjernice za izradu nacrta pravilnika o postupku utvrđivanja kriterija mikrobiološke čistoće, te Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Pored toga, usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu provođenja sanitarnog nadzora, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sadržaju i načinu provođenja posebne edukacije, te Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu prijavljivanja, sadržaju evidencije i sadržaju prijave o zaraznim bolestima, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Članovi brčanske Vlade danas su usvojili i Smjernicu za izradu nacrta pravilnika o načinu provođenja imunizacije i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti, kao i Smjernicu za izradu nacrta pravilnika o mjerama za sprječavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija.

Na sjednici je usvojena i Smjernica za izradu nacrta pravilnika o obavljanju zdravstvenog nadzora nad osobama koje nose uzročnike određenih zaraznih bolesti i nad putnicima u međunarodnom prometu koje dolaze iz područja zaraženog ili ugroženog posebno opasnom zaraznom bolesti, kolerom ili malarijom i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uvjetima pod kojima se vrši sahranjivanje, ekshumacija i prijevoz umrlih osoba.

Vlada Distrikta odobrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika na radu, na prijedlog Inspektorata Brčko distrikta BiH te usvojila Strategiju komunikacije Vlade Brčkog za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Članovi Vlade odobrili su Smjernicu za izradu nacrta pravilnika o dodjeli sredstava iz proračuna udrugama, fundacijama i drugim pravnim i fizičkim osobama u Odjelu za stručne i administrativne poslove.

Razmatran je i usvojen Prijedloga zaključka o radnoj verziji dokumenta Okvirne smjernice Bosne i Hercegovine za 2021.-2025. godinu za implementaciju vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima kao i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o suradnji u području kulture, obrazovanja, znanosti i mladih, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'